Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

«Πυρετός» επαφών για αλλαγές στην υγεία

Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς του υπουργείου, συλλόγους εργαζομένων και ασθενών αλλά και φορείς με τους οποίους σχεδιάζεται συνεργασία πραγματοποίησε σήμερα (Πέμπτη)
η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρώντας τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενημερώθηκε από τους γιατρούς για τα προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο των ΜΕΘ, τα οποία η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιλύσει, ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής, καθώς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Όπως κατέδειξαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, από τις 570 συνολικά κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργούν 470 - από τις οποίες οι 100 οριακά αφού λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κινδυνεύουν να κλείσουν - ενώ 100 είναι κλειστές. Για τον ίδιο λόγο, όσον αφορά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), από τις 141 λειτουργούν μόνο οι 31.

Ακόμα μία συνάντηση που στόχο έχει να λειτουργήσει υπέρ των ανθρώπων ήταν εκείνη του αν. υπουργού με τη Συνήγορο του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού και τον Βοηθό Συνήγορο για την Κοινωνική Προστασία, Χρήστο Ιωάννου, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα Υγείας.

Ο αν. υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να επανασχεδιαστούν και να αναβαθμιστούν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη που λειτουργούν στα Νοσοκομεία, ώστε να λειτουργούν ως Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων του Ασθενή.

Η Κ. Σπανού και ο Χ. Ιωάννου  ανταποκρίθηκαν θετικά, επισημαίνοντας ότι πράγματι ο σχεδιασμός ενός δικτύου που θα πληροφορεί και θα επιλύει προβλήματα δυσλειτουργίας του δημόσιου Συστήματος Υγείας, θα συμβάλλει καθοριστικά στην πληροφόρηση και στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσλειτουργίες του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Γιατρών του ΕΣΥ, του οποίου η επανενεργοποίηση αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου