Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κύριε Σόιμπλε ξαναδιαβάστε τον Γκέτε


του Δημήτρη Τρίμη
 

Ανάμεσα στα άλλα αλαζονικά που είπε, ως ο «κακός γυμνασιάρχης», ο κ. Σόιμπλε, στην κοινή συνέντευξη με  τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ήταν και
η αναφορά στο ποίημα «Zahme Xenien» του Γκαίτε, προκειμένου να μας πει, όπως γράφει ο ποιητής, «Kehre jeder vor seiner Türe». Ότι δηλαδή ο καθένας ας καθαρίζει μπροστά από την πόρτα του.

Το νόημα του στίχου στην πατρίδα του Γκαίτε και του κ. Σόιμπλε, όπως μου είπαν Γερμανοί φίλοι μου που ζουν στην Ελλάδα, είναι να μην κριτικάρεις τον άλλον. Εν προκειμένω ο Γερμανός υπουργός έμμεσα είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης οφείλει να προσέχει τι λέει για τη Γερμανία, την πολιτική της, την ηγεμονία της και τη ναζιστική της ιστορία...

Αλλά το ίδιο ρητό θαυμάσια μπορεί να διαβαστεί κι αλλιώς: Ότι η Ελληνική Δημοκρατία -που μόλις ψήφισε την κατάργηση των Μνημονίων και την αναδιάρθρωση - περικοπή - διαγραφή  του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της-, μπορεί και πρέπει να φροντίσει να καθαρίσει δίκαια, δημοκρατικά, λογικά και υπέρ του λαού της, όπως εκείνη νομίζει τα του οίκου της, δίχως να δέχεται άλλες ανυπόστατες αφ' υψηλού κριτικές, παρεμβάσεις, υποδείξεις, συνταγές ή και απειλές από τη Γερμανία, την τρόικα και την παγκόσμια πλουτοκρατία.


Να σκάσει επιτέλους ο εσμός των αγορών, των τραπεζιτών, των πλουσίων της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας που αφού διέφθειραν και χρεοκόπησαν ενσυνείδητα την Ελλάδα (αγκαλιά επί δεκαετίες με τις φιλικές τους κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ), εδώ και 5 χρόνια κριτικάρουν, συκοφαντούν, πτωχεύουν καθημερινά το λαό της Ελλάδας και θέλουν να τον τιμωρούν αενάως, ώστε, όπως κάθε γνήσιος τοκογλύφος,  να τον έχουν ταπεινωμένο και φοβισμένο σε καθεστώς διαρκούς χρεοκοπίας, αλλά και να κατασχέσουν τελικά όλα τα ασημικά του.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου