Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα αποζημιώσεων έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς στον Γερμανό ομόλογό του

"Όλα τα ζητήματα που αφορούν τις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν νομικά κλείσει", δήλωσε σύμφωνα με το MEGA, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα
ομόλογό του στο Βερολίνο μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Πιθανώς ο κοινός τόπος σπουδών (πανεπιστήμιο του Γκίζεν) και το γεγονός ότι έχουν αρκετούς κοινούς γνωστούς να συνέβαλε στην καλή χημεία ανάμεσα στο γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Στάϊνμαιερ, και το έλληνα ομολόγό του Νίκου Κοτζιά, αν και τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών προμήνυαν δύσκολες συνομιλίες.

Τήρηση των υπαρχόντων συμφωνιών

Επόμενος σταθμός Μόσχα μετά το ΒερολίνοΈνα από αυτά είναι οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του χρέους. Ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον του να ενημερωθεί για τα «σταθεροποιητικά σχέδια» της νέας κυβέρνησης επί του θέματος, διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες και να επιδείξει «αξιοπιστία». Είπε ακόμη ότι η «αλλαγή πλεύσης» της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία και σε θέματα οικονομικής πολιτικής προκαλούν συζητήσεις στους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ αντέτεινε ότι η πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων είχε «μόνο αποτυχίες» και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα πολιτική που θα «εμψυχώνει» τους πολίτες και θα προωθεί την ανάπτυξη. «Έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Κοτζιάς, «αλλά όχι μεταρρυθμίσεις ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του πληθυσμού». Και εξέφρασε την ευχή η ελληνική κυβέρνηση να δώσει «σε συνεργασία με τους εταίρους» ξανά την ελπίδα στη χώρα.

«Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση»

Ταιριάζει η χημεία τουςΟ Νίκος Κοτζιάς απέφυγε να δώσει άμεση απάντηση στην ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη του Πάνου Καμένου ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, ο κ. Καμένος μάλλον θα πρέπει να «σκέφτηκε φωναχτά» και πάντως
η Ελλάδα αναζητεί στο θέμα του χρέους ευρωπαϊκή λύση. Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους στη συνομιλία του με το γερμανό συνάδελφο του έθεσε και τα αιτήματα που προκύπτουν από τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας, δηλαδή επανορθώσεις, αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στάϊνμαιερ κατέστησε σαφές ότι για τη Γερμανία τα θέματα αυτά έχουν «νομικά κλείσει».

Τέλος, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την κατάσταση ως πολύ “εύθραυστη” και συμπέρανε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Νίκος Κότζιας και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων που είχαν συμφωνηθεί στο Μινσκ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο για την Deutsche Welle

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου