Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους

γράφει ο Νίκος Παπαδημητρίου

Με εδραία επιχειρήματα προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο διαπραγματευτικό γύρο των επόμενων ημερών (έκτακτο Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι περιέγραφαν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος-γέφυρα που θα προταθεί στους εταίρους, μαζί με τα πλεονεκτήματα που εμπεριέχει η συγκεκριμένη πρόταση.

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.

Το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.τ.λ., αλλά επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ενώ διευκρινίζεται πως η Ελλάδα, με δεδομένο ότι δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος -πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA)- χαρακτηρίζει απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.


Χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους

Κάπου εδώ όμως «κρύβεται» το βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής πρόταση, καθώς το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση (αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση), αλλά και δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους, με άλλα λόγια δεν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν εξάλλου οι οριστικές ελληνικές προτάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.τ.λ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα υποβάλει νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- (όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές) να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους - οικονομίας, κράτους - κοινωνίας.



Όχι επέκταση του Μνημονίου

Είναι προφανές, σημείωναν με έμφαση οι ίδιοι κύκλοι, ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου.

Το Μνημόνιο έχει μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θέτοντας (μιλώντας στον Ρ/Σ «Βήμα FM») το εξής -χαρακτηριστικό- ερώτημα: «Είναι κανόνας το Μνημόνιο; Κανόνας της Ε.Ε. είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο προβλέπει πρωτογενή πλεονεκτήματα 0,5% του ΑΕΠ».

Εν τω μεταξύ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή: εκεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο αν. υπουργός Εξωτερικών Ευκλ. Τσακαλώτος ενημέρωσαν τον Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία (Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο).

Εκεί, παρουσία και του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, το «έκτακτο» Eurogroup χαρακτηρίσθηκε ως «εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και απολύτως ευπρόσδεκτη». Εκεί θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές.

Εν τω μεταξύ κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν «πληροφορίες» που «διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών» και οι οποίες «ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν». «Πληροφορίες» που εμφάνιζαν σκηνικό απόλυτης ρήξης με τους εταίρους.

Συζητήθηκαν, τέλος, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς. Θέμα που θα απασχολήσει εκ νέου το σημερινό (στις 3 μ.μ.) Κυβερνητικό Συμβούλιο.

"Δεν γίνονται πάντα αυτά που θα θέλαμε" -διευκρίνιζε ο αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής- "αλλά οι πρώτες δηλώσεις ήταν θετικές, του κ. Σόιμπλε αναμενόμενες. Όμως, όπως τις αποκωδικοποιούμε, βλέπουμε πως η ατζέντα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισβάλει σε όλα τα ευρωπαϊκά fora".

Εξάλλου "η σκληρή θέση της γερμανικής Δεξιάς δεν είναι πια" -σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης- "τόσο κυρίαρχη όσο ήταν πριν από μερικούς μήνες" (από δηλώσεις του στον Alpha 9,89).

Την υποχρέωση «να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα, να σταματήσει το πελατειακό και κομματικό κράτος, να ανοίξει ο δρόμος προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να μη ζούμε με δανεικά» υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου