Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Περιστατικά υποσιτισμού σε σχολεία της Αθήνας

Την ύπαρξη περιστατικών παιδιών με υποσιτισμό σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων κοινοποίησαν εκπαιδευτικοί, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν σημειωθεί σοβαρές καθυστερήσεις στον διεθνή διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων -ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ-, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Βρεφοκομείο να αδυνατεί να προετοιμάσει καθημερινά 10.500 μερίδες φαγητού που διανέμονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα συσσίτια του δήμου.

Η τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου γίνεται από χορηγίες ήδη από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται μόνον οι 4.500 μερίδες φαγητού για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μοιράζονται μερίδες στα σχολεία, ενώ τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει κέτερινγκ.

Οι εκπαιδευτικοί Ανδριανή Προκόπη, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Παρθενώνας», και Μαριόλης Δημήτρης, από τον Α' Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αμπελόκηποι», αναφέρθηκαν σε περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στα σχολεία.
 
Χαρακτήρισαν την κατάσταση «δραματική» και σημείωσαν ότι καλούνται «να διδάξουν σε παιδιά που πεινάνε». Συγκεκριμένα, ο Δ. Μαριόλης αναφέρθηκε στην περίπτωση «παιδιού που είχε να φάει δύο ημέρες».

Αυξητικός αριθμός αιτημάτων

Όπως είπε ο Δ. Μαριόλης, πέρυσι διανέμονταν από τον δήμο 1.200 μερίδες σε παιδιά σχολείων, ενώ φέτος τα αιτήματα αυξήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά 600. Εξήγησε ότι τα αιτήματα συμπληρώνονται από τους διευθυντές των σχολείων, είναι απολύτως αξιόπιστα και ο αριθμός τους είναι σταθερά αυξητικός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου, έχει μπλοκάρει εδώ και ένα χρόνο και ο δήμαρχος Αθηναίων απέδωσε ευθύνες σε γραφειοκρατικά προσκόμματα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Μπρούλιας παραδέχθηκε πως «ευθύνες υπάρχουν και σε εμάς και στην κυβέρνηση».

Έλλειψη ευελιξίας στη διαδικασία

Η αντιδήμαρχος για το Παιδί και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Μαρία Ηλιοπούλου, εξήγησε ότι λόγω του διεθνούς χαρακτήρα των διαγωνισμών, διαδικασία που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούνται υψηλές επιστολές, με αποτέλεσμα να εξαιρείται από τους διαγωνισμούς μεγάλος αριθμός προμηθευτών και να δημιουργούνται έντονες διαμάχες μεταξύ των λίγων προμηθευτών που πληρούν τα κριτήρια. Επιπλέον, οι διεθνείς διαγωνισμοί στερούν τη δυνατότητα επιμερισμού και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας μεταξύ προμηθευτών.

Ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι οι μερίδες φαγητού στα σχολεία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το 2012 με 200 μερίδες, το 2013 αυξήθηκαν σε 500 μερίδες και έφθασαν το 2014 στις 1.200 μερίδες. Η Μαρία Ηλιοπούλου σημείωσε ότι ο δήμος θα μπορούσε να αποκεντρώσει τα συσσίτια στα δημοτικά διαμερίσματα με τη δημιουργία τραπεζαριών. Μάλιστα πρότεινε το Δημοτικό Βρεφοκομείο να αυξήσει τα μαγειρεία από τρία σε τέσσερα, «το υπουργείο Παιδείας να βάλει κι αυτό το χέρι στην τσέπη», ώστε να μπορεί να σιτίζει και όλους τους μαθητές των ολοήμερων σχολείων.

Επισιτιστική ανασφάλεια

Ήδη από το 2011 έχει σημειωθεί στη χώρα το φαινόμενο της επισιτιστικής ανασφάλειας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Με τον όρο επισιτιστική ανασφάλεια περιγράφεται το φαινόμενο ανθρώπων που ενώ έχουν φαγητό, να μην είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή για τους ίδιους και την οικογένειά τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην αρχή, οι αρχές αρνήθηκαν το φαινόμενο, ωστόσο τα περιστατικά αυξάνονταν συνεχώς. Οι ειδήσεις για παιδιά που λιποθυμούσαν στην Ελλάδα λόγω ασιτίας έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν μπει ακόμη και στα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων όπως οι New York Times.

Σημαντική έως συντριπτική ήταν η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην παροχή βοήθειας με την προσφορά δωρεάν γευμάτων στα σχολεία. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Νιάρχου και το πρόγραμμα «Πρόληψις» ήδη από το 2012 προσφέρει γεύματα σε 400 σχολεία ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 202 στην Αττική.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου