Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Φίλης: Θεμέλιο της νέας πραγματικότητας για τη χώρα, η λαϊκή εντολή και δυναμική (video)

Η χώρα οδηγείται σε μια νέα πραγματικότητα που θεμέλιό της είναι η λαϊκή ψήφος και η λαϊκή εντολή δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Οι εκλογές στην Ελλάδα διαμόρφωσαν μια πολιτική λαϊκή συναίνεση στην κατεύθυνση της αλλαγής και οδήγησαν σε μια νέα πραγματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση ξαναβάζει το ζήτημα της ουσιαστικής επανένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, γιατί η Ελλάδα ήταν μια χώρα παρίας, τόσο καιρό.

Ο Νίκος Φίλης σχολίασε την πολιτική απομόνωση που υπέστη ο κ. Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στο Eurogroup. Η μόνη συμμαχία, που του είχε απομείνει ήταν οι εξαρτημένες από αυτόν, ετοιμόρροπες κυβερνήσεις, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Διευκρίνισε ότι ένα από τα σημαντικά πολιτικά στοιχεία της χθεσινής ανακοίνωσης του Eurogroup είναι ότι για πρώτη φορά τέθηκαν τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή η διατύπωση δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσει δράσεις η ελληνική κυβέρνηση, κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.  Η ανθρωπιστική κρίση δηλαδή συμπεριλαμβάνεται ως όρος και αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού της.

Σχετικοποιείται η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, δεν υπάρχουν καν νούμερα

Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι «δεν βάζουν ούτε καν νούμερα για τα πλεονάσματα». Αναφέρονται ως «τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα θα είναι συνάρτηση με το τι σημαίνει «κατάλληλα». Δηλαδή σχετικοποιείται η συζήτηση των δημοσιονομικών ισοδυνάμων.

Κριτήριο της χθεσινής συμφωνίας θα είναι η εφαρμογή του κυβερνητικού έργου εξηγώντας ότι η όποια υποχώρηση από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πρέπει να φανεί στην πράξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης τη βασική διαφορά μεταξύ της έγκρισης μέτρων με την οποία λειτουργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και της συζήτησης που γίνεται τώρα. Επιπλέον ως μέτρα που θα θέτονται υπό συζήτηση, είναι αυτά που προκαλούν δημοσιονομικό κόστος και όχι όλα.

Ο Ν. Φίλης ανέδειξε τέλος τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα και την σημασία της πολιτικής, που καθόρισε την επίτευξη του αποτελέσματός. Η συζήτηση αυτή δεν έγινε σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό. Ο κ. Τσίπρας, όπως και ο κ. Βαρουφάκης συζητούσαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες, λάμβαναν πρωτοβουλίες και ο λαός ήταν στις πλατείες, δηλαδή συμμετείχε ενεργά.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι  το αποτέλεσμα επήλθε μετά από μια δυναμική που αναπτύχθηκε από τις εκλογές, στην Ελλάδα. Θεμέλιο της νέας προσπάθειας είναι η λαϊκή δυναμική. Οι εκλογές, με λίγα λόγια, δεν ήταν καταστροφή όπως έλεγαν, αλλά αντίθετα επέτρεψαν να αρχίσει μια νέα πορεία για τη χώρα.

 
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου