Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βιβλίο: Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα 1930-1950, του Μανώλη Χαιρετάκη

Ένα βιβλίο γραμμένο από έναν βαθύ γνώστη των Ελληνικών ΜΜΕ, που αποτελεί τη δεύτερη εκδοτική προσπάθεια του 105,5 Στο Κόκκινο, αφιερωμένο στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ο Μανώλης Χαιρετάκης εξετάζει την πορεία της ραδιοφωνίας στη χώρα μας κατά την περίοδο 1930-1950  περίοδο που το ραδιόφωνο αποτέλεσε ουσιαστικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της οικιακής τεχνολογίας  πριν περάσει σε δεύτερο ρόλο με την έλευση της τηλεόρασης.

Το ραδιόφωνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής καθώς αναδείχθηκε σε εργαλείο προπαγάνδας όσο περισσότερο διευρυνόταν η αποδοχή και η «ενσωμάτωση» του από την ελληνική οικογένεια.

Άλλωστε η περίοδος που ερευνά το βιβλίο ιστορικά είναι μια εποχή τεκτονικών αλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα όπου τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αντανακλούνταν στις νέες τεχνολογίες και τη διαμόρφωση νέων συνθηκών αλλά και συμμαχιών.


Ο συγγραφέας φωτίζει τη συνεργασία του ραδιοφώνου με τον τύπο, τόσο πριν όσο και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μα και διερευνά το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η γερμανική πολυεθνική Siemens, μέσω της θυγατρικής Telefunken, στην εξέλιξη της Ελληνικής ραδιοφωνίας.

Είναι σημαντικό επίσης το ότι γίνεται γνωστός ο αξιόλογος ρόλος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του ΕΜΠ στη διαμόρφωση και την ευρύτερη γνώση για τη ραδιοφωνία στην Ελλάδα.

Το βιβλίο τυπώθηκε στα εκδοτήρια του ΚΕΘΕΑ «Σχήμα-Χρώμα».


Μανώλης Χαιρετάκης

Η ραδιοφωνία στην Ελλάδα 1930-1950

Σελ.: 306  • Σχήμα: 17x 23,5
ISBN: 978-618-81169-3-1
Έκδοση του ραδιοφωνικού σταθμού
105,5 Στο Κόκκινο
1η έκδοση: Φεβρουάριος 2015

Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται η πορεία της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 1930-1950. Στο διάστημα αυτό το ραδιόφωνο άρχισε να αποτελεί ουσιαστικό εξάρτημα της οικιακής τεχνολογίας, ακολουθώντας τη διαδρομή από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό λόγο, όπου μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο κατείχε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ως το πρώτο ηλεκτρονικό ΜΜΕ.


Καθώς ο αριθμός των συσκευών του ραδιοφώνου αυξανόταν, ταυτόχρονα διαμορφώνονταν τα ακροατήριά του, παράλληλα με την αύξηση των ραδιοφωνικών σταθμών και των προγραμμάτων τους. Σημαντική υπήρξε, κατά την ίδια περίοδο, η ανάμιξη της ραδιοφωνίας στην διαμόρφωση της πολιτικής, σε συνδυασμό με την ανάδειξή του σε βασικό εργαλείο προπαγάνδας.

Όπως και στις μέρες μας, μέρες αδυσώπητης παγκόσμιας διαμάχης κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, η ραδιοφωνία εμφανίσθηκε σε μια εποχή μεγάλων, τεκτονικών αλλαγών.

Στη διαμόρφωση και στην ευρύτερη γνώση για τη ραδιοφωνία στην Ελλάδα ιδιαίτερα αξιόλογο ρόλο κατείχε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Ε.Μ.Π-συμβολή ελάχιστα γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής ραδιοφωνίας διαδραμάτισε και η πλατειά γνωστή-για την ανάμιξή της σε πάμπολλες κατοπινές εξελίξεις-η Γερμανική πολυεθνική Siemens, μέσω της θυγατρικής της Telefunken.

Τέλος, δεν παραλείπεται η εξιστόρηση της συνεργασίας του ραδιοφώνου με τις εφημερίδες, τόσο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μεταπολεμικά.


Πηγή & περισσότερα: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου