Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Απορρίμματα: Δεσμεύσεις της Δούρου για χρηματοδότηση σε 4 δήμους των βορείων - Τι κάνουν οι δήμαρχοι στα νότια προάστια;

Θετικά άκουσε τις πρώτες σκέψεις και τα σχέδια 4 δημάρχων από τα βόρεια προάστια η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε ότι το πλάνο των τεσσάρων δήμων είναι εναρμονισμένο με τη νέα φιλοσοφία του ΕΔΣΝΑ και δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει ένα ώριμο σχέδιο.

Όσο για τα νότια ήδη από την 1η Μαρτίου γράφαμε ότι κανένας Δήμος της Νότιας Αθήνας δεν εκπόνησε τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως τους ζητούσε με προ πέντε μηνών επιστολή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου να κάνουν μέχρι τέλη του 2014.

Αφού θυμίσουμε ότι ανάλογη πρωτοβουλία των πρώην δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης κκ Ορφανού, Κόκκορη και Κορτζίδη δεν συνεχίστηκε από τις νέες διοικήσεις, παραθέτουμε το ρεπορτάζ του www.aftodioikisi.gr:

Μια νέα, σύγχρονη φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, προκειμένου το Ηράκλειο να εναρμονιστεί με τις πολιτικές που έχουν, εδώ και χρόνια, υιοθετηθεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και οι οποίες θέλουν τη διαλογή των απορριμμάτων να ξεκινά από την πηγή (το σπίτι, δηλαδή, και την επιχείρηση), να συνεχίζεται σε τοπικό επίπεδο Δήμου και να καταλήγει, αφού έχουν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ανακύκλωσης και έχουν απομείνει όσο το δυνατό λιγότερα υπολείμματα, στην ταφή.


Αυτή άλλωστε, είναι και η πολιτική που προωθεί και θα χρηματοδοτήσει η νέα διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ο φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων του λεκανοπεδίου), όπως έχει εξαγγείλει η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Συνδέσμου, Ρένα Δούρου: ξεχωριστά τοπικά σχέδια διαχείρισης, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει έρθει σε συνεννόηση με τους όμορους Δήμους Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Μεταμόρφωσης, προκειμένου να συστήσουν ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσει και τις τέσσερις πόλεις.

Ήδη οι δήμαρχοι, Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος και Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών μεταξύ τους για την ανταλλαγή απόψεων, η οποία κατέληξε σε συνάντηση με τη Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης Αττικής άκουσε θετικά τις πρώτες σκέψεις και τα σχέδια των δημάρχων, τόνισε ότι το πλάνο των τεσσάρων δήμων είναι εναρμονισμένο με τη νέα φιλοσοφία του ΕΔΣΝΑ και δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει ένα ώριμο σχέδιο που τυχόν να προκύψει από τις συνεννοήσεις.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη οι δήμαρχοι αποφάσισαν, στην τελευταία τους συνάντηση πριν από λίγες ημέρες, να συστήσουν ομάδα εργασίας, αποτελούμενοι από τους αρμόδιους για τα θέματα Καθαριότητας του κάθε δήμου, η οποία θα εξειδικεύσει το σχέδιο και τις προτάσεις για το κοινό πλάνο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων πόλεων.

«Πρέπει, επιτέλους, να ξεφύγουμε από την παλαιά κοπής νοοτροπία του “ό,τι πετάμε το θάβουμε” που έχει οδηγήσει, εν έτη 2015, να χρησιμοποιούμε ακόμα χωματερές, νόμιμες και παράνομες. Να εφαρμόσουμε πολιτικές που δεκαετίες τώρα έχουν οι σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης, μακριά από τη μικροπολιτική λογική που έχει στερήσει την Ελλάδα από μια οριστική, αξιοπρεπής λύση στο θέμα. Οι τέσσερις δήμοι έχουμε αποφασίσει να βάλουμε στην άκρη το παλιό και να σκεφτούμε, πλέον, σύγχρονα και προς το κοινό όφελος των πολιτών μας. Για αυτό και πιστεύω ότι η προσπάθειά μας θα έχει θετικό αποτέλεσμα», σχολιάζει σχετικά ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου