Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Επιτυχημένη η... «Πρόταση Γάμου»

Η Θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης παρουσίασε την Κυριακή, 15 Μαρτίου
2015 τη θεατρική παράσταση: «Πρόταση Γάμου» του Αντ. Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.

Μια μονόπρακτη κωμωδία που μας χάρισε πολύ γέλιο, θαυμασμό για τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, την υπέροχη μουσική συνοδεία με βιόλα και την ευρηματική σκηνοθετική αντίληψη.

Ένας ευκατάστατος νέος σε ηλικία γάμου θέλει να ζητήσει σε γάμο τη κόρη ενός γείτονα αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς. Οταν οι δύο νέοι μείνουν μόνοι αρχίζει ένας μαραθώνιος καβγάς γοήτρου που χάρη στην παρέμβαση του πατέρα θα έχει αίσιο (;) τέλος.

Σε αυτή τη μονόπρακτη κωμωδία ο Τσέχωφ, βαθιά κωμικός και σαρκαστικός αντίθετα με τη φήμη που τον στοιχειώνει, δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει τη ρωσική μεγαλοαστική τάξη της εποχής του, μια σάτιρα που αποδείχθηκε διαχρονική και πέραν των ρωσικών συνόρων.

Μια πρόταση γάμου φέρνει στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, το ''δήθεν'' και τη γελοιότητα των ''εχόντων'' που τυφλωμένοι από τον εγωισμό τους οδηγούνται σε μάταιες ασυνεννοησίες σε βάρος συχνά του ίδιου του συμφέροντός τους.

Ο μεγάλος Ρώσος δραματουργός καταφέρνει μέσα από μια φαινομενικά απλοϊκή οικογενειακή ιστορία να περάσει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα. Αναζητώντας τις αντιστοιχίες με το παρόν μεταφερόμαστε μαγικά -όπως μόνο το θέατρο μπορεί- στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας του σήμερα.

Τηρουμένων των αναλογιών η πρόταση γάμου γίνεται πρόταση συνεργασίας και η ασυνεννοησία των μελλονύμφων γίνεται αδυναμία συναίνεσης.

Οι διάλογοι των ηρώων μετατρέπονται σε εξαντλητικά  debate και παράλογες αψιμαχίες σε τηλεοπτικά πάνελ ξιπασμένων πολιτικών χωρίς να αλλάξει
ούτε μια λέξη από το πρωτότυπο κείμενο...αρκεί μια στιγμή να παραλλάξουμε τα πρόσωπα και να αφεθούμε στην κωμωδία της πολιτικής μας καθημερινότητας.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Φρόσω Ζαγορέου και Ντίνος Ποντικόπουλος
Μουσική: Αντώνης Σκαμνάκης
Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου