Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Να κάνουμε γρήγορα για να βρεθεί χρόνος

γράφει η Δάφνη Σφέτσα

Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα να ανασάνουν, δεν είναι απλώς ένα γινάτι, ούτε η προαιώνια μοίρα της ψωροκώσταινας. Είναι θέμα υπαρξιακό γι' αυτούς να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα.

Αν πετύχει το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, αποτυγχάνει το πείραμα νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και δεν πρόκειται οι "σκληροί", αλλά ούτε οι πιο "μαλακοί" να επιτρέψουν μπροστά στα μάτια τους να γραφτεί το παρελθόν τους.

Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κυβέρνηση και τη χώρα να αποτύχουν, δεν είναι απλώς ένα κομματικό καθήκον, ούτε η προαιώνια μοίρα των ανυπότακτων Ελλήνων. Είναι θέμα υπαρξιακό για εμάς να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανάπτυξη της αλληλεγγύης.

Αν πετύχει το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν κι άλλες δυνάμεις, νέοι συσχετισμοί ανακατώνουν την τράπουλα και το μέλλον μπορεί να γράφει Ευρώπη των λαών.

Η μάχη είναι άνιση, δεν υπάρχει μία, δεν υπάρχει και χρόνος. Φαίνεται πια πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί ολόκληρο, όχι έτσι όπως νομίζαμε, όχι έτσι όπως θα θέλαμε.

Ευτυχώς, ο κόσμος που έχει κριτήριο και ούτε απλώς πρόβατα είναι ούτε απλώς του καναπέ, έχει διαμηνύσει από καιρό: μην τα κάνετε όλα, κάντε ένα μέρος από όσα λέτε και πάλι μαζί σας θα είμαστε -αρκεί η κατεύθυνση να είναι ορθή.

Συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αποδεικνύει στην πράξη ότι πάλι μαζί μας είναι παρότι δεν τα κάνουμε όλα, ακριβώς επειδή ο προσανατολισμός είναι ορθός.

Η μάχη είναι άνιση, επ' ουδενί χαμένη. Μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμοστεί άμεσα ολόκληρο, μέρος του, όμως, ήδη υλοποιείται. Μέρος του, άλλωστε, δεν προϋποθέτει να υπάρχει μία στα ταμεία. Και κάπως έτσι ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, με συνολικό προϋπολογισμένο κόστος 0 ευρώ, καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμος.

Αρχή έχει γίνει: Από τη δομή της κυβέρνησης και την κατάργηση των στρατιών συμβούλων, μέχρι το σχέδιο νόμου για την επανασύσταση της ΕΡΤ, ακόμη δε το παράδειγμα των βουλευτικών αυτοκινήτων, σήμα έχει δοθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο που αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου την περασμένη βδομάδα. Δεν έχει να κάνει με εκδικητικά σύνδρομα, αλλά με ακόμα πιο ισχυρό σήμα για νέα αφετηρία, προϋπόθεση της οποίας είναι η αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος και της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Μένουν, όμως, και πάρα πολλά ακόμη να γίνουν, ενδεχομένως τα πιο συγκρουσιακά. Θα πείτε η κυβέρνηση μόλις που βγήκε από το μαιευτήριο, ούτε δυο μηνών δεν είναι. Είπαμε, όμως, χρόνος δεν υπάρχει.

Μεταξύ άλλων: Ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, έλεγχος για την προέλευση της χρηματοδότησης, διαγωνισμός για τις άδειες λειτουργίας των ΜΜΕ. - Διαφάνεια και πλήρης έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων, θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού. - Θέσπιση αντικειμενικού και διαφανούς πλαισίου διεξαγωγής δημόσιων διαγωνισμών. Αλλά και μια ακόμα κίνηση υψηλού συμβολισμού, υψηλής ευθύνης για τους αριστερούς υπουργούς: Κατάργηση του ιδιότυπου νομικού καθεστώτος για την ποινική ευθύνη υπουργών.

Χωρίς βιασύνη, χωρίς κωλυσιεργία, χωρίς υπέρμετρες απαιτήσεις, χωρίς εύκολες δικαιολογίες, η εμπιστοσύνη με την κοινωνία πρέπει να οικοδομηθεί σε γερές βάσεις για να πετύχει το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο πιο γρήγορα κάνει η κυβέρνηση στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας που δεν κοστίζουν, ενώ δείχνουν ορθό προσανατολισμό, τόσο περισσότερος (υπερπολύτιμος) χρόνος θα βρεθεί -θα τον δώσει ο κόσμος.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου