Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Άγιος Δημήτριος: Αθλητικά σωματεία «επί τον τύπον των ήλων»

γράφει ο Γιώργος Μανίκας *

Μία από τις πολλές παθογένειες του αθλητισμού μας είναι η ύπαρξη υπεράριθμων αθλητικών σωματείων . Στα δημοφιλέστερα, μάλιστα , αθλήματα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Εικάζεται ότι στο ποδόσφαιρο τα σωματεία στην πατρίδα μας είναι περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες αθλητικά χώρες της Ευρώπης.

Οι αιτίες είναι πολλές. Σπουδαιότερη η πελατειακή λογική. Αυτή καθόρισε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες στην κοινωνία μας, αυτή κυριάρχησε και στον Ελληνικό αθλητισμό.


Έτσι χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό και πρόγραμμα αναπτύχθηκε και ο σωματειακός αθλητισμός. Ποτέ δεν είδαμε τις πραγματικές ανάγκες του αθλητισμού μας. Πόσα πρωταθλήματα χρειαζόμαστε, το επίπεδό τους, πόσα σωματεία απαιτούνται, την βιωσιμότητα τους. Όλα αυτά πάντα σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας μας.

Ένα τέτοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην πόλη μας. Τα σωματεία είναι πλέον τόσα πολλά που οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν επαρκώς τις ανάγκες τους.


Κάθε Σεπτέμβριο γίνεται «πόλεμος» για την κατανομή των ωρών ανάμεσα στα σωματεία. Οι αθλητικές υποδομές υπάρχουν για να εξυπηρετούν πρωτίστως τους πολίτες και δευτερευόντως τα σωματεία. Αυτή την στιγμή γίνεται, σχεδόν, το αντίθετο.

Η ύπαρξη πολλών σωματείων ταυτόχρονα κατακερματίζει τις τοπικές δυνάμεις σε μικρές ενότητες που καθιστά δύσκολη την προσπάθεια και μη βιώσιμη. Στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν όλα τα σωματεία περιμένουν την οικονομική βοήθεια από τον Δήμο για να συντηρήσουν την μίζερη καθημερινότητά τους.


Θέτω αυτό τον προβληματισμό γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσει στην πόλη μας, και όχι μόνο, ένας διάλογος για το πώς θα περιορίσουμε το φαινόμενο διαρκούς επέκτασης των αθλητικών σωματείων. Να ξεκινήσει ένας διάλογος ακόμα και για τον περιορισμό των σωματείων με συνενώσεις δημιουργικές.


Ξεπερνώντας νοοτροπίες και αντιλήψεις που καθόρισαν τα αθλητικά πράγματα στην πόλη μας να ανιχνεύσουμε το μέλλον. ¨Ένα μέλλον που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των σωματείων, την αγωνιστική τους παρουσία σε υψηλό επίπεδο, την καλλιέργεια των αθλημάτων σε μεγάλη κλίμακα, την εξοικονόμηση πόρων που θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες και την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών μας.


Ένας τέτοιος προβληματισμός θα έχει αντίλογο, θα προσκρούσει σε παγιωμένες αντιλήψεις, ενδεχομένως δημιουργήσει και εντάσεις. Ωστόσο πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε το χέρι «επί τον τύπον των ήλων».


* μέλος της αθλητικής επιτροπής του ΟΠΑΠ (οργανισμός πολιτισμού και άθλησης του δήμου Αγ. Δημητρίου)
μέλος δημοτικής ομάδας του "ΜΕΤΕΧΩ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου