Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ρένα Δούρου: Ανοικτά και δημοκρατικά, με ευθύνη και σοβαρότητα υπέρ της κοινωνίας *

Η λογική των εξάμηνων απολογισμών όπως κι εκείνη των «εκατό ημερών», είναι παραπλανητικές γιατί μπαίνουν σε μια λογική «καταλόγου», δηλαδή κατακερματισμού της δράσης, που είναι μακριά από την πραγματικότητα της άσκησης σοβαρής διοίκησης.

Και αυτή δεν έχει να κάνει με την άθροιση «δράσεων» αλλά με την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με το κατά πόσο παραγωγική και αποτελεσματική προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος είναι η εφαρμογή μίας πολιτικής. Με το κατά πόσο, σε τελευταία ανάλυση, η πολιτική αυτή ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις έναντι των πολιτών.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, θεωρούμε ότι μέσα στους έξι πρώτους μήνες έχουμε ξεκινήσει μια πορεία που βάζει τις βάσεις σε δύο επίπεδα -μεθοδολογίας και πολιτικής-, με έναν στόχο: με συμμάχους και συμπαραστάτες τους πολίτες και τους εργαζόμενους, να δώσουμε αξιοπιστία στην πολιτική και να αλλάξουμε τα δεδομένα της Περιφέρειας Αττικής.

Και ήδη έχουμε πιάσει δουλειά. Καταρχήν αναφορικά με τη λειτουργία της Περιφέρειας: δουλειά, διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, πάταξη της διαφθοράς και πρακτικών ευνοιοκρατίας.
 
Για παράδειγμα, για πρώτη φορά, διενεργήθηκε κλήρωση μεταξύ όλων των εργαζομένων για τη συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων στις εκλογές του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή η νέα διοίκηση δείχνει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών ή άλλων παράνομων πράξεων.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματός μας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, στον τροποποιημένο προϋπολογισμό για το 2015, εξαπλασιάσαμε το κονδύλι για τις κοινωνικές πολιτικές, από 1.9 σε 13 εκατομμύρια – από όπου χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους». Εγγράψαμε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 28 εκατομμυρίων. Επαναφέραμε σε λειτουργία το ΚΤΕΟ Χολαργού, μετά από δύο χρόνια αναίτιας και επιζήμιας, για τα έσοδα του δημοσίου, αναστολής των βασικών του λειτουργιών.

Διασφαλίσαμε μέσω της έγκαιρης κατάθεσης και της αποδοχής του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής (ύψους 1.139 δις ευρώ) από την Κομισιόν, την κοινοτική χρηματοδότηση πολιτικών για την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ  ακύρωσε τους 4 διαγωνισμούς για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, στην Αττική.

Διασφαλίσαμε τη μεταφορά του 96% των μαθητών στα σχολεία τους, με δημόσια σύμβαση, παρεμβαίνοντας και τροποποιώντας ένα ατελέστατο νομοθετικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει η μνημονιακή κυβέρνηση, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι μαθητές των μουσικών, πολιτιστικών σχολείων. Ανοίξαμε το Πεδίο του Άρεως στους πολίτες και τον πολιτισμό με τη διοργάνωση στα τέλη Δεκεμβρίου, με συνδιοργανωτή την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο.

Και αυτές δεν είναι οι μόνες αλλά είναι ενδεικτικές δράσεις. Συνεχίζουμε, ανοικτά και δημοκρατικά, με ευθύνη και σοβαρότητα για πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και των αναγκών της.

* άρθρο στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Χωνί», της Κυριακής, 1η Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου