Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

"Ιερές" παραχωρήσεις στην Εκκλησία με "γαλάζιες" ευλογίες στη Γλυφάδα

ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη


Την ώρα που ο δήμος Γλυφάδας συνεχίζει να μισθώνει ακίνητα για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, ο "γαλάζιος" δήμαρχος Γ. Παπανικολάου πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο προ ημερών τη δωρεάν παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας ενός από τα ελάχιστα ακίνητα που διαθέτει
ο δήμος με σκοπό την ανέγερση Επισκοπείου.

Το ακίνητο, επιφάνειας 1.063 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, παραχωρήθηκε δωρεάν στη Μητρόπολη, αντί να το αξιοποιήσει ο δήμος προς όφελός του.

Την πρόταση του δημάρχου για τη δωρεάν παραχώρηση στήριξε η παράταξη "Ανοιχτοί Ορίζοντες" που πρόσκειται στην ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και η Ελληνική Αυγή, η δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τα προφυλακισθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής "θύματα"!

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην "πράσινου" δημάρχου και επικεφαλής αντιπολιτευόμενης παράταξης Κ. Κόκκορη, αλλά και του Τ. Ταστάνη, επικεφαλής της παράταξης Ανατροπή στη Γλυφάδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταψήφισαν την πρόταση χαρακτηρίζοντας "σκάνδαλο" τη δωρεάν παραχώρηση και κατέθεσαν στην αρχή της εβδομάδας προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητώντας ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Σημειωτέον ότι για τη δωρεάν παραχώρηση η δημοτική αρχή δεν προσκόμισε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου και, παρά την απαίτηση του Τ. Ταστάνη, αυτός ακόμη δεν την έχει λάβει.

Στις προσφυγές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι κ. Κόκκορης και Ταστάνης υποστηρίζουν ότι "η άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση του ακινήτου δεν συνιστά έκτακτη ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας", αλλά ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του Μητροπολίτη Παύλου.

Επισημαίνουν ότι η δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου "δεν συνάδει με κοινωφελή σκοπό ή προαγωγή τοπικών συμφερόντων", αφού "τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ή τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δεν ασκούν συναφείς με τους δήμους δραστηριότητες". Εκτιμούν ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου "εκδόθηκε κατά κακή χρήση της διακριτικής εξουσίας του δημοτικού συμβουλίου και κατά κατάχρηση εξουσίας".

Οι προσφεύγοντες θυμίζουν ότι, ενώ η Ιερά Μητρόπολη διαθέτει ήδη ακίνητο 20 στρεμμάτων επί της οδού Γούναρη και Στοργής, "ο Δήμος Γλυφάδας έχει στην κυριότητά του μόλις τρεις οικοπεδικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παραχωρηθέντος ακινήτου".

Ένα από αυτά βρίσκεται επί της οδού Ήρας και Βουλιαγμένης, αλλά "δεν είναι επαρκώς ώριμο για αξιοποίηση ακόμα", το άλλο προέρχεται από κληρονομητήριο και φέρει δεσμευτικούς όρους.

Παράλληλα, ο δήμος "αναγκάζεται να μισθώνει χώρους καταβάλλοντας ένα πολύ μεγάλο ποσό από τον προϋπολογισμό του σε μισθώματα, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του".

Οι προσφεύγοντες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπενθυμίζουν ότι για παρεμφερή υπόθεση όπου το δημοτικό συμβούλιο Μυγδονίας το 2010 αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν έκταση 40-50 στρεμμάτων στην Ιερά Μονή Λαγκαδά, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Κεντρικής Μακεδονίας ακύρωσε την απόφαση.

Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας διαθέτει ακίνητα πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για την ανέγερση Επισκοπείου και στους όμορους δήμους. Συγκεκριμένα, πέραν του ακινήτου 20 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, διαθέτει στη Βάρη τρία ακίνητα, ένα 4.022,34 τ.μ. και ένα άλλο 2.418,08 τ.μ. κοντά στη Λεωφ. Βάρης και ένα τρίτο 4.162,42 τ.μ. Επίσης, στη Βουλιαγμένη διαθέτει ακίνητα συνολικής επιφάνειας 237.573,97 τ.μ.!

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου