Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Περιήγηση στα νεοκλασικά της Αθήνας, την Κυριακή 5 Απριλίου

Μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία  να γνωρίσει όποιος συμμετάσχει στον ιστορικό περίπατο που
οργανώνει η Εναλλακτική Δράση  στα νεοκλασικά του κέντρου της Αθήνας, την Κυριακή 5 Απριλίου.

Η Εναλλακτική Δράση μας προϊδεάζει:

Μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Αθήνας θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με τον ιστορικό περίπατο στα νεοκλασικά του κέντρου της Αθήνας.

Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τα Παλαιά Ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή ένα νεοκλασικό κτίριο, σχεδιασμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής της Βαυαρίας Φρειδερίκο φον Γκέρτνερ.

Από το Σύνταγμα θα κατέβουμε την Πανεπιστημίου και θα σταθούμε στο εξαίρετο νεοκλασικό, το Ιλίου Μέλαθρον, γνωστό και ως Μέγαρο Σλήμαν είναι δημιουργία του Ερνέστου Τσίλλερ, που το σχεδίασε το 1878 σαν κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν.
 
Συνεχίζοντας στην Πανεπιστημίου θα φθάσουμε στη γνωστή “Αθηναϊκή Τριλογία” του νεοκλασικισμού, Ακαδημία Αθηνών, κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Εθνική Βιβλιοθήκη. Το κτήριο της Ακαδημίας σχεδιάστηκε το 1859, από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν και είναι δωρεά του Σίνα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1837 και είναι ένα κτήριο σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Η Εθνική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1829 από τον Καποδίστρια και λειτούργησε στις 17 Μαΐου το 1832, με Διευθυντή το Γεώργιο Γεννάδιο.

Στη συνέχεια θα φθάσουμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος που είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα από τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ, που έστειλε βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος. Θα μιλήσουμε για την ιστορία της πλατείας και τα κτίρια που την περιβάλλουν.

Ο ιστορικός περίπατος θα τελειώσει στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής που Θεμελιώθηκε το 1858 από τη Βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Φρανσουά Μπουλανζέ τροποποιημένα από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο. Το κτίριο περατώθηκε το 1875 και από τότε στέγασε τη Βουλή των Ελλήνων μέχρι το 193. Στη συνέχεια στέγασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ από το 1961, ανακαινισμένο και διαρρυθμισμένο φιλοξενεί το Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας.

Η συμμετοχή στην περιήγηση είναι ελεύθερη και ξεναγός θα είναι ο ιστορικός Μάκης Σταύρου.
 
Συνάντηση Κυριακή 5 Απριλίου, 11.00πμ στο σταθμό Μετρό Σύνταγμα.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10.00πμ-2.00μμ) - 6982209948
ή στο email : ena.drasi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου