Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου για τη νέα ΕΡΤ, στόχος του οποίου όπως τονίζει η κυβέρνηση είναι
η αναβάθμιση του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου και η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Αργά το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σχετικό: Ομόφωνα αποδεκτή η τροπολογία για επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που «σηκώνει» το μαύρο από την ΕΡΤ συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ. Το ν/σ ψηφίστηκε κατ΄ άρθρο κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που είχε «σιγήσει» από τις 11 Ιουνίου του 2013.

Ενημερώσεις - βασικές τοποθετήσεις:

Νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργού Επικρατείας στο ν/σ για την ΕΡΤ

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ περιλαμβάνεται η ρητή προσθήκη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 με δική της διοικούσα επιτροπή.
 

Ακόμη, αποσαφηνίστηκε η υποχρέωση απόδοσης 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και στήριξη των ανεξάρτητων εκδόσεων βιβλίων.
 

Όσον αφορά τις προσλήψεις νέων εργαζομένων, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού θα καθορίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
 

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η αμοιβή του προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.
 

Το ποσό του ανταποδοτικού τέλους δεν δύναται να είναι μικρότερο το ποσού των 3 ευρώ, ενώ καταργείται το πλαφόν του 25% στις εξωτερικές παραγωγές.

Ο Ν. Παππάς για τη διακοπή του σήματος της Digea:

Με τη φράση «οποία άλλη απόδειξη ότι δεν είναι πανάκεια για τον τόπο ο ιδιωτικός τομέας», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην διακοπή του σήματος της Digea αλλά και επικαλέστηκε ιδεολογικής φύσης αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για το εάν μπορεί και πρέπει το Δημόσιο να έχει την ευθύνη και την πρόνοια να είναι πάροχος του δικτύου ψηφιακής εκπομπής.

«Το πρωί είχαμε διακοπή σήματος», είπε ο κ. Παππάς, για να επισημάνει πως «όταν συζητάμε για τις μεγάλες υποδομές πρέπει να βλέπουμε την διεθνή εμπειρία, την εμπειρία στη χώρα μας και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, ώστε να δικαιολογούμε τον ρόλο μας σε σχέση με τον ρεαλισμό των προτάσεών μας».

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε ειδικώς στην «ρητή προσθήκη» που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3 με διοικούσα επιτροπή, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως μπορεί να γίνει ένα κανάλι που αναδεικνύει τα θέματα της Περιφέρειας και για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Εξάλλου, ο κ. Παππάς απέρριψε ως αβάσιμα, μη εφικτά, ή ασύμβατα με την πραγματικότητα, σημεία κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών για την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, την μη επιστροφή των συμβασιούχων, ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, αποκλεισμού των συνδικαλιστών κ.α.) ενώ προέβη και σε βελτιώσεις του νομοσχέδιου. 

Αφού κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, τόνισε πως «ξεκινάει μια καινούργια μέρα για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Η χώρα θα ξαναγίνει ευνομούμενη ως προς τα τηλεοπτικά της. Κι αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό μεγάλο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που δυστυχώς ακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια».

Νίκος Παππάς στη Βουλή: Η ΝΔ περιμένει τη χώρα να πέσει στα βράχια για να δικαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης 

 


Αντίδραση της ΝΔ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη. Η κ. Βούλτεψη δήλωσε ότι το κόμμα της και  η υπόλοιπη αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να δεχθούν και να αποδεχθούν την προπαγανδιστική τακτική που έχετε ξεκινήσει να μας ενοχοποιήσετε».

«Εσείς δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε και λέτε ότι είμαστε "ντουντούκες" και προσπαθείτε να μας ταυτίσετε με τους δανειστές και τους τροϊκανούς», πρόσθεσε, ενώ διερωτήθηκε «ποιους αποκαλείτε ντουντούκες; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν λαό. Ο λαός είναι ντουντούκες;». Μάλιστα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση 5 Φάλαγγα «εσείς είστε 5η Φάλαγγα και ντουντούκες των δανειστών, εσείς και τα non-paper».

Δείτε την τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγ. Κυρίτση

 
"Με το νομοσχέδιο που συζητάμε η ΕΡΤ ξανανοίγει χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος των ρουσφετιών και της χειραγώγησης", τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην Βουλή, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαϊα Κυρίτση, στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο της ΕΡΤ.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου