Κυριακή 26 Απριλίου 2015

"Γερούν, γερά!" από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Αναμενόμενη η ένταση των διεθνών πιέσεων όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.

Εξίσου προβλέψιμη η ένταση των αντιδράσεων από ορισμένα τμήματα των κομμάτων της
αντιπολίτευσης, και ειδικότερα από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ (σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους στη Βουλή) και το Ποτάμι, που κατά περιπτώσεις εμφανίζονται περισσότερο προωθημένα ακόμα και από ορισμένους εκπροσώπους των δανειστών.

Ήταν χαρακτηριστική η αντίφαση ανάμεσα στο εποικοδομητικό και θετικό κλίμα στις επαφές κορυφής του Αλ. Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε από όλες τις πλευρές πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης από τη μία και στη ζοφερή εικόνα που συνέθεσαν τις επόμενες ώρες η συντονισμένη επίθεση μετά το Eurogroup της Λετονίας και η συγχορδία τυφλών πυρών από στελέχη της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό από την άλλη.

Σε αυτή την εξωτερική προσπάθεια αλλαγής κλίματος στην τελική ευθεία για τη συμφωνία εν είδει πίεσης, η εσωτερική αντιπολίτευση έσπευσε να υπερθεματίσει. Με τη στάση της καλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση και να αποδεχτεί ό,τι ζητούν οι εταίροι, ώστε να κλείσουν οι συνομιλίες το ταχύτερο και άρα με δυσμενέστερους όρους για τη χώρα και για την κυβέρνηση.

Ενδεικτική είναι η θέση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατέκρινε την κυβέρνηση που "εξακολουθεί να επενδύει στην επιδίωξη της πολιτικής λύσης, ενώ σας έχει τονιστεί πως η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη και σταθερή - και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης". Μάλιστα, επαναλάμβανε το κεντρικό επιχείρημα του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Β. Σόιμπλε, "προειδοποιώντας" πως "αν δεν υπάρχει αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και πιστοποίηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, χρήματα δεν πρόκειται να πάρουμε".

Επιπλέον στο Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε να υπάρξει οποιαδήποτε μερική καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα μικρότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για την ηγεσία της Ν.Δ. Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται από την πλευρά τους οι Ανδ. Λοβέρδος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, δύο στελέχη που πολλές φορές ξεπερνούν και τον Ευ. Βενιζέλο στις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Ανδ. Λοβέρδος απαίτησε από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ να ζητήσει "συγγνώμη" επειδή είπε ότι "είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση της Ελλάδας με τη 'γερμανική Ευρώπη'".

Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης, για το κόμμα του οποίου ο Μ. Σουλτς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα ήταν καλύτερα εάν μπει στην κυβέρνηση, δεν τοποθετήθηκε ως προς το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αποφεύγοντας έτσι να πάρει θέση για τη στάση απέναντι στους εταίρους. Σχολίασε ωστόσο ότι είναι "αφελείς" όσοι πιστεύουν ότι οι δανειστές απειλούνται με εκλογές. Ο δε Ευ. Βενιζέλος ξόρκισε εκ νέου ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με αναφορά στις... "Κάννες".
 
"Εξοπλίζουν όσους θέλουν την ασφυξία". "Πέμπτη φάλαγγα υπέρ πιστωτών"
 
Στο "σιγοντάρισμα" των διεθνών κύκλων από το... εσωτερικό απάντησαν οι Ν. Βούτσης και Π. Λαφαζάνης στη Βουλή:

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ -με αφορμή τοποθετήσεις που είχαν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, από τους Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Βορίδη, Άδ. Γεωργιάδη- ότι με τις ομιλίες τους εξοπλίζουν τους δανειστές, τους εταίρους και όσους θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία, καλώντας να επιλέξουν εάν θα εκπροσωπούν τις αιτιάσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών ή θα αναχθούν στον ρόλο τους.

Ομοίως, ο Π. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σαφείς κατηγορίες για λειτουργία εντός της χώρας μιας "πέμπτης φάλαγγας" πολιτικών υπαλλήλων που λειτουργεί υπέρ των πιστωτών.
 
Η Ν.Δ. υιοθετεί τις ακραίες θέσεις Βέμπερ
 
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ, ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και ότι οι συζητήσεις για ενδεχόμενο Grexit "έχουν φουντώσει" και η ένοχη σιωπή από τη Ν.Δ. γι' αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαλέξει αν τάσσεται υπέρ της χώρας ή των ακραίων κύκλων εντός της Ε.Ε., ενώ η στάση της Ν.Δ. προκάλεσε και την αντίδραση του "γαλάζιου" Γ. Μιχελάκη.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε από τις ακραίες θέσεις Βέμπερ, αλλά τις υιοθέτησε και μίλησε για "πολύ κακό κλίμα" εις βάρος της χώρας, επικαλούμενος τις δηλώσεις Σουλτς, Βέμπερ, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου