Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Δεν θα ξεγελάσουν τους πολίτες



Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες την προσπάθεια αυτοδιοικητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, να αντιπαρατεθούν με «αγωνιστικό» μάλιστα τρόπο στην πρόσφατη ΠΝΠ. 

Με την πράξη αυτή, που ήδη την ψήφισε η Βουλή, τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων μεταφέρονται από τις 4 συστημικές τράπεζες στην ΤτΕ.

Ας δούμε ορισμένα ζητήματα:

  1. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως μέθοδος παράκαμψης του κοινοβουλίου. Μάλιστα η ΠΝΠ που κατήργησε την ΕΡΤ και πέταξε στο δρόμο τους εργαζόμενους σ’ αυτήν δεν συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή αφού δεν συγκέντρωνε την αναγκαία πλειοψηφία. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, το θέμα συζητήθηκε τόσο στην αρμόδια επιτροπή, με παρουσία των φορέων της αυτοδιοίκησης και της Τράπεζας Ελλάδας, όσο και στην ολομέλεια της Βουλής η οποία και αποφάσισε. Άρα δεν παρακάμφθηκε το Κοινοβούλιο.

  2. Οι δημοτικοί παράγοντες που χρόνια τώρα δεν ενοχλήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονίων, οπωσδήποτε δεν θα ανησυχούσαν αν δεν υπήρχε η απαίτηση της μεταφοράς των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και παρέμεναν σε όποια από τις 4 συστημικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα. Άραγε σκέφτονται ότι μπορεί να χρεοκοπήσει η Τράπεζα Ελλάδας αλλά κάποια από τις 4 συστημικές θα παραμείνει ζωντανή; Προφανώς δεν σκέφτονται τόσο αφελώς. Απλά θεώρησαν τη συγκυρία ως εύκολο πεδίο ανάδειξης των «αγωνιστικών» τους προσόντων και διαθέσεων.

  3. Στη φάση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται η χώρα οι δημοτικοί αυτοί παράγοντες θα ήταν ικανοποιημένοι αν η Κυβέρνηση έσπευδε να υπογράψει ό,τι της ζητούν οι δανειστές. Εξ άλλου οι αντίστοιχοί τους κοινοβουλευτικοί παράγοντες δεν το κρύβουν. Λένε «να σοβαρευτεί η κυβέρνηση, να πάρει επώδυνες αποφάσεις για να συμφωνήσει και θα τη στηρίξουμε». Επώδυνες αποφάσεις για να συμφωνήσει όπως ζητούν οι «εταίροι» δηλαδή κόψιμο συντάξεων, απολύσεις, αύξηση του ΦΠΑ, πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας.

  4. Στους εκβιασμούς των δανειστών, που χρησιμοποιούν τη στέρηση της ρευστότητας σαν μέσο εκβιασμού, όταν μάλιστα η χώρα πληρώνει 8 μήνες τώρα υποχρεώσεις χωρίς να παίρνει τη συμφωνημένη χρηματοδότηση, προσθέτουν όσες εσωτερικές δυσκολίες μπορούν να φανταστούν.
Είναι φανερό ότι κάποιοι θεώρησαν τη συγκυρία βολική για αντιπολίτευση και θλιβερό το ότι ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης συντάχτηκε μαζί τους.

Αλλά είναι βέβαιο ότι όσες επιφυλάξεις κι αν έχουν οι πολίτες για την ΠΝΠ καταλαβαίνουν τις προθέσεις των όψιμων «αγωνιστών» της αυτοδιοίκησης και δεν βγάζουν τις κατσαρόλες από τα ντουλάπια τους. Θα βρουν σύντομα τις ευκαιρίες να φωνάξουν «ούτε βήμα πίσω - δεν περνούν τα κόλπα και οι εκβιασμοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου