Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Η φροντιστηριακή εκπαίδευση στις Συζητήσεις της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης για την Παιδεία

Η πρωτιά της Ελλάδας στα φροντιστήρια σε όλη την Ευρώπη είναι γνωστή σε όλους.

Η τρίτη κατά σειρά Συζήτηση στα γραφεία της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης για την Παιδεία την Κυριακή 26 Απριλίου ανέλυσε όλες τις όψεις αυτού του κρίσιμου θέματος.

Καλεσμένος ομιλητής ο ερευνητής φιλόλογος Παύλος Χαραμής.
 
Τα κυριότερα σημεία της παρουσίασης του κ. Χαραμή ήταν ότι η φροντιστηριακή εκπαίδευση είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ιδιαίτερη ανάπτυξη εμφανίζει σε χώρες της νότιας Ευρώπης για διάφορους λόγους. Όπως αποδεικνύεται οι οικονομικές περικοπές της εκπαιδευτικής πολιτικής σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών ωθεί όλο και περισσότερο στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Αυτό σημειώνεται και στη χώρα μας όπου μπορεί μεν
λόγω κρίσης να έχουν μειωθεί τα δίδακτρα των φροντιστηρίων αλλά έχουν αυξηθεί σε διάρκεια τα φροντιστηριακά και ιδιαίτερα μαθήματα. Η τόση μεγάλη αύξηση επηρεάζει τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Επιπλέον τονίστηκε ότι η φροντιστηριακή εκπαίδευση, όταν αφήνεται στις δυνάμεις της αγοράς, τείνει να φέρνει διατήρηση των μορφωτικών ανισοτήτων.

Τέλος επισήμανε ότι δεν είναι τα κενά και οι αδυναμίες του πρωινού σχολείου που οδηγούν στα φροντιστήρια, αλλά η ανάγκη της διατήρησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιτυχημένων μαθητών, της μικρής διαφοράς που κάνει όλη τη διαφορά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκ μέρους των παρευρισκομένων που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κράτησαν ζωντανή τη συζήτηση για πολλή ώρα.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου