Ως σημαντική νίκη του πολύμορφου κινήματος των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων και του θεσμού της διαθεσιμότητας
που προωθούνται με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επίσης, θετικά κρίνει η ΟΛΜΕ την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας των μνημονιακών πειθαρχικών νόμων, καθώς και της πολιτικής επιστράτευσης.

Ωστόσο, η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών διαπιστώνει ότι υπάρχουν «σοβαρά ζητήματα και κενά» στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ζητάει:

- Να αναγνωριστεί πλήρως ο χρόνος της διαθεσιμότητας για όλους, για κάθε υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

- Να αναγνωριστεί ο χρόνος διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς για τους οποίους δεν εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη απόλυσης.

- Να προβλεφθεί η δυνατότητα επαναφοράς όσων εξαναγκάσθηκαν να υποβάλουν αίτηση παραίτησης και συνταξιοδοτήθηκαν με ιδιαίτερα επαχθείς όρους.

- Να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλοι οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης στις οργανικές τους θέσεις. Το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην νομοθετική ρύθμιση της επαναλειτουργίας όλων των τομέων και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ.

- Να απαλειφθεί πλήρως από τα πειθαρχικά αδικήματα το «αδίκημα» της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» και να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα της απεργίας, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε μελλοντικές κυβερνήσεις για διασταλτική ερμηνεία των διατάξεων του νόμου για την πολιτική επιστράτευση.
 
Ανεκπλήρωτα αιτήματα

Αρνητική εξέλιξη αποτελούν για την ΟΛΜΕ η αφαίρεση του αριθμού των διαθεσίμων και απολυμένων που επανέρχονται από τον συνολικό αριθμό των νέων διορισμών και η διατήρηση, όπως αναφέρει, του θεσμού της κινητικότητας.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι παραμένουν ανεκπλήρωτα σημαντικά αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης και της σύνδεσης με τον μισθό και τον βαθμό, ενώ δεν ικανοποιείται το αίτημα της άμεσης επανακατάταξης των δημοσίων υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία.

Πηγή: www.avgi.gr