της Αγγέλας Νταρζάνου

Με διορθώσεις και διευκρινιστικές ρυθμίσεις κατατέθηκε εν τέλει χθες το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και για τη δυνατότητα
του υπουργού Επικρατείας να προχωρεί στη λύση των εταιρειών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, όταν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν πληρούν τους οικονομικούς όρους επιβίωσής τους.

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. και τροποποίηση του αρ. 48 του Ν. 2190/1920» και κατατέθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση μιας εβδομάδας και αλλεπάλληλες επαφές του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς πάντως αλλαγές στη βασική φιλοσοφία του.
 
Μεταβατικές διατάξεις

Η σημαντικότερη ίσως από τις αλλαγές είναι ο λεπτομερής προσδιορισμός και οι αυστηρές προθεσμίες των ενεργειών που θα πραγματοποιήσει το νέο προσωρινό Δ.Σ. της ΕΡΤ, προκειμένου να επανασυστήσει την ΕΡΤ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μάλλον ασφυκτικό τρίμηνο, οφείλει να καταρτίσει μεταξύ άλλων το Καταστατικό, τους Κανονισμούς, τον Προϋπολογισμό και το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΡΤ. Στο ίδιο διάστημα οφείλει να ελέγξει τις συμβάσεις και δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης. Επίσης, έως τις 30 Οκτωβρίου να καταθέσει φάκελο στην ΕΕΤΤ για την αδειοδότηση των κεραιών για το δίκτυό της.

Κατά τα λοιπά, προβλέπει ότι το προσωπικό θα αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ οι δημοσιογράφοι με βάση την ΚΥΑ Κεδίκογλου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από το λουκέτο. Εκτός από το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ, δικαιούνται επίσης να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν καταθέσει αίτηση για μειωμένη σύνταξη (όχι πλήρη) και δεν έχουν αρχίσει ακόμη να τη λαμβάνουν.
 
Η νέα ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι επταμελές. Δύο μέλη θα είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εκ των οποίων το ένα δημοσιογράφος. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη θα επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος θα υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Επιτροπή θα διατυπώσει τη γνώμη της - όχι έγκριση. Η θητεία τους θα είναι πενταετής με δικαίωμα ανανέωσης.

Το Δ.Σ. θα αποφασίζει επίσης, μετά από εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, για τον ορισμό των γενικών διευθυντών. Οι γενικοί θα εισηγούνται για τους διευθυντές και θα αποφασίζει ο διευθύνων σύμβουλος, ενώ οι προϊστάμενοι τμημάτων θα διορίζονται με εισήγηση διευθυντών ή γενικών διευθυντών και απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου. Προβλέπεται επίσης η έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση περιοδικού.

Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου (μετονομάζονται οι Περιφερειακές Επιτροπές) δημιουργούνται στις περιφέρειες της χώρας, με ευθύνη του Δ.Σ., το οποίο αποφασίζει για τον αριθμό των μελών, τους θεσμούς και τις συλλογικότητες που μετέχουν σε αυτά, καθώς και για τη λειτουργία τους.

Το προσωπικό υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας (όχι επιχειρησιακή) με τις αρμόδιες Ενώσεις Εργαζομένων. Το προσωπικό απασχολείται αποκλειστικά στην ΕΡΤ.
 
Έλεγχος στη διαπλοκή

Με ένα τελευταίο άρθρο στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να προχωρεί σε λύση των εταιρειών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, όταν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν πληρούν τους οικονομικούς όρους επιβίωσής τους.

Συγκεκριμένα, όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον νόμο 2190/1920, όπως αντικαταστάθηκε από το Π.Δ. 409/1986 (προσαρμογή της Δεύτερης Οδηγίας ΕΟΚ).

Στην περίπτωση αυτή το Δ.Σ. της εταιρείας οφείλει «να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».
 
Κόστος

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός κατά 9.600 ευρώ το πολύ, λόγω της σύστασης της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών της ειδικής διαχείρισης της ΕΡΤ.

Η νέα ΕΡΤ -που δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό- θα επιβαρυνθεί με ετήσια πρόσθετη δαπάνη ύψους 30 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού της. Επίσης 9.200 ευρώ τον χρόνο από την αύξηση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. κατά δύο σε σχέση με τη ΝΕΡΙΤ. Από την απόφαση του Δ.Σ. εξαρτάται το ύψος της επιβάρυνσης από την ένταξη στην ΕΡΤ καναλιών και ραδιοσταθμών, μουσικών συνόλων, χορωδίας, ιστοτόπων και περιοδικού.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση το σύνολο όσων έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στην ΕΡΤ είναι 1.550 άτομα, τα οποία έχουν μέσο ατομικό μισθολογικό κόστος 24.000 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό μισθολογικό κόστος υπολογίζεται σε 60.000 ευρώ.

Το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ, πλην τυχόν αναθέσεων έργου, δεν υπερβαίνει τα 2.300 άτομα.

Πηγή: www.avgi.gr