Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο δήμαρχος Α. Κονδύλης στάθμευσε σε θέση για αναπήρους, φταίει όμως το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ» που το δημοσιοποίησε !

Τη μπάλα στην εξέδρα επιχείρησε να πετάξει ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης μετά την αποκάλυψη της δημοτικής κίνησης "Άνω Κάτω στο Καλαμάκι" ότι στάθμευσε σε θέση που προορίζεται για άτομα με αναπηρία.

Αντί να αποδεχθεί το λάθος του ή -έστω- να σιωπήσει, ασχολείται με την ορολογία (ΑμΕΑ ή ΑμεΑ;) ή με το ποιος είναι ο φωτογράφος, σε μια προσπάθεια ο κόσμος να κοιτάξει το δάχτυλο, όταν αυτό δείχνει το φεγγάρι.

Ακολουθεί ανταλλαγή των ανακοινώσεων που διαμείφθηκαν μεταξύ "Άνω Κάτω" και Κονδύλη:

Η ανταπάντηση του 'Άνω Κάτω στο Καλαμάκι":

Μία ανακοίνωσή μας, που σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το θέμα της τήρησης των κανόνων που έχουν τεθεί για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, υπήρξε η αφορμή για να προκληθεί μια ανοίκεια επίθεση του κ. Κονδύλη σε βάρος της Κίνησής μας.

Αφού ο κ. Κονδύλης, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι ήταν «εν αδίκω» (στάθμευσε το αυτοκίνητο του Δήμου που τον μετέφερε, σε θέση προορισμένη για αναπήρους) αντί να «απολογηθεί» για το «παράπτωμά» του, που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως «στιγμιαίο λάθος» και εμείς καλόπιστα να το αποδεχτούμε, εξέδωσε μια ανακοίνωση, γεμάτη ανακρίβειες και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.


Από άγνοια, προφανώς, γράφει ότι ο όρος Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχει εγκαταλειφθεί ως προσβλητικός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζει ότι ο όρος «ειδικές ανάγκες» δεν εγκαταλείφθηκε επειδή ήταν «προσβλητικός» αλλά επειδή ως γενικός περιλάμβανε και όλες τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οπότε τα άτομα με αναπηρία (δηλαδή, περιορισμός λόγου, έργου και άμεσης αντίληψης ανεξαρτήτως αιτίας) ζήτησαν να αντικατασταθεί με μια ακριβέστερη έννοια, που θα τους εξέφραζε. Ο όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες» συναντάται σε αποφάσεις του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και σε αναρίθμητα κείμενα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, που υπάρχει για το θέμα. Ο κ. Κονδύλης πριν σπεύσει να μας στοχοποιήσει ως χρήστες «προσβλητικών εκφράσεων» θα έπρεπε να το ψάξει λίγο. Ο θεσμικός του ρόλος δεν επιτρέπει τέτοιες προχειρότητες.

Όσον αφορά την απόδοση ιδιοτελών κινήτρων για τη λήψη και δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, που πραγματικά τον εκθέτουν, αφού απεικονίζουν σταθερή στάθμευση του αυτοκινήτου και όχι μόνο προσωρινή στάση αποβίβασης, όπως αναληθώς ισχυρίζεται, του δηλώνουμε ότι κανένα άλλο κίνητρο δεν υπήρξε για μας παρά η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών η οποία πρέπει να επιτυγχάνεται, με τη δύναμη του καλού παραδείγματος, ειδικά από ένα «σημαίνοντα» πολίτη, όπως είναι ο Δήμαρχος, ώστε όλοι να τηρούν τα σήματα διευκόλυνσης των ανάπηρων συμπολιτών μας.


Συνεπώς, αφού τον ευχαριστήσουμε για την ακροτελεύτια συμβουλή του, δηλώνουμε στον Δήμαρχο ότι θα είμαστε πάντα το ίδιο προσεκτικοί και στο μέλλον και θα δημοσιοποιούμε κάθε «ντοκουμέντο» που θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.


Πολύ περισσότερο όταν το ντοκουμέντο αυτό προέρχεται από συνδημότη μας, στον Άλιμο (όπως αληθινά γράψαμε και στην αρχική ανακοίνωσή μας), ιδιότητα που τυγχάνει να έχουν και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Αλίμου οι οποίοι, κατά τεκμήριο είναι εκείνοι, που πρώτοι πρέπει να ευαισθητοποιούνται σε τέτοια ζητήματα.
 
Με την ελπίδα ότι η σχετική συζήτηση θα ενεργοποιήσει όλους μας στην κατεύθυνση του απόλυτου σεβασμού των καθημερινών δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ, θεωρούμε ότι αν χρειαστεί να επανέλθουμε, η συζήτηση θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά το σημαντικό αυτό θέμα.


Άλιμος, 6 Απριλίου 2015

Η δήλωση του δημάρχου Αλίμου Α. Κονδύλη που δημοσιεύθηκε στο geitoniamou.gr:

Με έκπληξη διάβασα την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Κίνησης “ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο ΚΑΛΑΜΑΚΙ”, όπου ο συντάκτης αναρωτιέται εάν είμαι Άτομο με Ειδικές Ανάγκες. Επ’ αυτού, έχω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:

1ον Είναι εσφαλμένη η ορολογία που χρησιμοποιεί ο συντάκτης. Ο όρος που επίσημα χρησιμοποιείται για τους συμπολίτες μας με αναπηρία είναι ακριβώς “Άτομα Με Αναπηρία (ΑμεΑ)” και όχι “με ειδικές ανάγκες”, όρος που εδώ και χρόνια έχει επίσημα εγκαταλειφθεί ως προσβλητικός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

2ον Η αναπηρία ενός πολίτη που ασκεί δημόσιο αξίωμα, δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του έργου του, άρα και το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχουν ΑμεΑ που έχουν διακριθεί στον αθλητισμό, την πολιτική, την επιστήμη κλπ. Κατά συνέπεια, το ερώτημα του τίτλου (“Ανδρέας Κονδύλης: άτομο με ειδικές ανάγκες;”) όχι μόνο δεν με προσβάλλει, αλλά είναι και ατυχέστατο επί της ουσίας.

3ον Είναι λυπηρό που ο συντάκτης ψεύδεται, και μάλιστα δημοσίως. Τις φωτογραφίες δεν “τις έστειλε κάποιος δημότης”, αλλά τις έβγαλε η Δημοτική Σύμβουλος κα. Αλέκα Αρμάου-Γιαννούτσου την ημέρα της συνεδρίασης του Διαδημοτικού Συμβουλίου στην Ηλιούπολη, όπως προκύπτει από τις συνημμένες φωτογραφίες.

Στο συγκεκριμένο χώρο πράγματι έκανα στάση με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δήμου μας για να αποβιβαστώ στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, ενώ ο συνεργάτης μου πλησίαζε για να παραλάβει το αμάξι και να το παρκάρει κανονικά. Καθώς πλησίαζε ο συνεργάτης μου, αντιλήφθηκε έκπληκτος τη Δημοτική Σύμβουλο κα Αρμάου με ιδιαίτερη βιασύνη να σπεύδει να τραβήξει φωτογραφίες, με πρόθεση να δημιουργήσει θέμα, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.

Την επόμενη φορά που “κάποιος δημότης στείλει φωτογραφίες” στο ΑΝΩ-ΚΑΤΩ, ας προσέξουν λίγο περισσότερο…

Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Διαβάστε την πρώτη ανακοίνωση του "Άνω Κάτω στο Καλαμάκι": 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου