Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ο μέσος χρήστης δε γνωρίζει πολλά για την ασφάλεια των smartphones

Ενώ πολλοί χρήστες smartphones σήμερα πιστεύουν, ότι χρησιμοποιούν τη συσκευή τους με ασφάλεια, στην πραγματικότητα παραμένουν εκτεθειμένοι σε αρκετούς κινδύνους.

Αυτό αναφέρεται σε μια μελέτη από την Lookout, με τίτλο Mobile Privacy IQ, η οποία πραγματεύεται τον τρόπο λειτουργίας smartphone 1000 και πλέον χρηστών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των χρηστών smartphone θεωρούν τους εαυτούς τους να έχουν, άνω του μέσου όρου γνώσεις πάνω σε θέματα ασφαλείας κινητών.

Αλλά ανάμεσα σε αυτήν την ομάδα, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, χρησιμοποιεί τη συσκευή του με επικίνδυνο τρόπο.

Για παράδειγμα, το 35% δηλώνει ότι συνδέεται σε ανοικτά δημόσια wi-fi δίκτυα, το 34% δεν έχει ορίσει ένα pin ή κωδικό πρόσβασης στο τηλέφωνό του, και το 35% κάνει download apps από ανεπίσημες πηγές.

Στο σύνολο των χρηστών, ο επικίνδυνος τρόπος χρήσης των smartphones συνεχώς αυξάνει. Έχει παρατηρηθεί ότι το 76% όλων των χρηστών συνδέεται σε δημόσια ή ανοικτά wi-fi δίκτυα. Το ανησυχητικό είναι ότι το 56% των χρηστών κάνει download και εγκατάσταση εφαρμογών χωρίς ανάγνωση των δικαιωμάτων που απαιτούνται από την εφαρμογή.

Πολλοί χρήστες επίσης, φάνηκαν απρόθυμοι να απεγκαταστήσουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν ακόμη και όταν γνωρίσουν τους κινδύνους. Περίπου το 44% ανέφερε ότι γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί εφαρμογές οι οποίες στέλνουν στοιχεία τους σε τρίτους. Μάλιστα ένας στους τρεις χρήστες αποκαλύπτει ότι είναι πρόθυμος να δώσουν περισσότερα στοιχεία του στις εταιρείες, ώστε οι εφαρμογές αυτών, να τον εξυπηρετούν περισσότερο.

Πιο ενδιαφέρον για τους γκουρού της ασφαλείας στο κλάδο των επιχειρήσεων, είναι ότι οι ερωτηθέντες της έρευνας έκαναν σαφές πως θα έκαναν περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, από αυτά της δουλειάς τους. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ανησυχεί για το απόρρητο των επαγγελματικών του δεδομένων, με το 5% μόνο να θέλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου