Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Υδρούσα SOS: Ο Δημοσθένης Δόγκας παρουσιάζει αεροφωτογραφίες από το νησάκι "δυο βήματα" από τη Βούλα

Το νησί Υδρούσα από ψηλά τον Απρίλιο του 2014
Συναγερμό για το περιβάλλον, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής της Βούλας με αφορμή τις οικοδομικές εργασίες στο δασικό νησί
Υδρούσα σημαίνει ο Δημοσθένης Δόγκας, δημοτικός σύμβουλος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης) και πολιτευτής της εκλογικής περιφέρειας Αττικής (ΑΝΕΛ).

Αεροφωτογραφία της Παρασκευής 3 Απριλίου 2015
Όπως αποκαλύπτουν οι αεροφωτογραφίες που τράβηξε με πρωτοβουλία του ο Δημοσθένης Δόγκας με διαφορά ενός έτους, από τον Απρίλιο του 2014 στον φετινό Απρίλιο 2015, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές του νησιού Υδρούσα (Κατραμονήσι), που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ακτή της Βούλας, έχουν προχωρήσει στην ανέγερση δύο μόνιμων κατασκευών επί του νησιού. Παράλληλα, δεκάδες σακούλες με σκουπίδια και μπάζα κατακλύζουν το έδαφος.

Στην πραγματικότητα, παρά τα πολυδιαφημισμένα “εγκαίνια” των εργασιών και της λειτουργίας του νησιού την 1η Μαΐου υπό τη νέα εμπορική φιλοσοφία των ανθρώπων που διεκδικούν την “αξιοποίησή” του, μόνο τα παραπήγματα που δεν εξυπηρετούν κανέναν απολύτως σκοπό σήμερα υπάρχουν πάνω στην Υδρούσα.

Αεροφωτογραφία της Παρασκευής 3 Απριλίου 2015
Μάλιστα, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν επικαλεστεί τη νομοθεσία για τα χιονοδρομικά κέντρα και την προστασία από χιονοστιβάδες και τις δασικές διατάξεις που προστατεύουν τους υλοτόμους, προκειμένου να βρουν “παραθυράκια” για την έκδοση των όποιων αδειών επικαλούνται.

Την ίδια στιγμή, το ιδιοκτησιακό ακόμη καθεστώς
του νησιού Υδρούσα είναι υπό αίρεση, παρά τις προβεβλημένες δηλώσεις των φερόμενων ως ιδιοκτητών σε μέσα ενημέρωσης.

Η Δημοτική Βούληση και ο Δημοσθένης Δόγκας επισημαίνουν τα εξής:

Αεροφωτογραφία της Παρασκευής 3 Απριλίου 2015
1. Η Υδρούσα προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα του 2004 (ΦΕΚ 254/Δ/2004) που το χαρακτηρίζει “ζώνη απολύτου προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων”.

2. Το νησί διαθέτει ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και αποθηκευτικούς χώρους καθώς και άλλες υποδομές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για στρατιωτικούς σκοπούς (πολυβολεία, οχυρωματικά έργα, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων).

3. Στην απέναντι από το νησί ακτή, δίπλα στο Β' αλίπεδο Βούλας βρίσκεται βυθισμένο ένα αρχαίο λιμάνι, υπογραμμίζοντας και από μια άλλη άποψη τον ευρύτερο σημαντικό αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής.

4. Η τοπική κοινωνία, διά των συλλογικών φορέων της, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς και οι εξωραϊστικοί σύλλογοι της περιοχής, έχουν εκφράσει επανειλημμένα με ομόφωνες αποφάσεις την κάθετη αντίρρησή τους με τα επενδυτικά σχέδια που θα αλλοιώσουν το σημερινό φυσικό και παρθένο χαρακτήρα του νησιού.

Η ανακοίνωση καταλήγει:
Αεροφωτογραφία της Παρασκευής 3 Απριλίου 2015
Όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από σειρά διαφημιστικών δημοσιευμάτων!  Ζητάμε λοιπόν τη ματαίωση όλων των σχεδίων “αξιοποίησης” που με πλήθος οικοδομικών παρεμβάσεων θα επιφέρουν
ανεπίστρεπτες βλάβες στο φυσικό και δασικό τοπίο. Ζητάμε τον επανέλεγχο όλων των αδειών που τυχόν έδωσαν δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Δασαρχείο. Καλούμε όλους τους δημότες και κατοίκους σε εγρήγορση.
Πηγή: 3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου