Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Συζήτηση: “Ακριβώς δεν εξεπολιτίσθημεν εισέτι” στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, το Σάββατο 16 Μαϊου στις 7.30μμ

Το Σάββατο 16 Μαϊου στις 7.30 μμ στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Ακριβώς δεν εξεπολιτίσθημεν εισέτι». Ιστορίες της ελληνικής μετανάστευσης στην Αίγυπτο μακριά από τις κυρίαρχες αφηγήσεις.

Ομιλητής θα είναι ο κ. Μάριος Παπακυριακού - Ιστορικός.

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του John Burry, «Βίαιος Αύγουστος» («Violent August»), για το πογκρόμ εναντίον
των Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο του Καναδά το 1918.

Λίγα λόγια για το θέμα της συζήτησης:


«Όταν ακούει κανείς να γίνεται λόγος για τους Έλληνες στην Αίγυπτο, συνήθως το μυαλό του πάει σε ποιητές όπως ο Καβάφης, σε εμπόρους όπως ο Αβέρωφ ή ο Μπενάκης, σε κάθε περίπτωση σε “επιτυχημένους” εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς. Σίγουρα δεν περιμένει να ακούσει ιστορίες για εξαθλιωμένους μετανάστες, ή για ανθρώπους με παράνομες για τα δεδομένα της εποχής δραστηριότητες, ή ακόμα για μια κοινότητα χωρίς χαρτιά αναγνωρισμένα από όλες τις αρμόδιες αρχές. Η κυρίαρχη αφήγηση μάλιστα αναφερόταν ακόμα και σε μια “εκπολιτιστική αποστολή”, έστω κι αν οι Έλληνες αντιμετωπίζονταν και ως διαφορετικοί από τους “υπόλοιπους Ευρωπαίους”, τουλάχιστον όσον αφορά πτυχές της αποικιοκρατίας με αρνητικό ορόσημο.

Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι σε πρώτη φάση να προβληματίσει ως προς την “επιτυχία” των Ελλήνων μεταναστών, η οποία συχνά θεωρείται αυτονόητη, χωρίς μάλιστα να εξετάζονται ούτε καν οι τρόποι επίτευξης των στόχων, πέρα από αοριστίες για το “ελληνικό δαιμόνιο” και την “προκοπή” του Έλληνα, εφόσον βρεθεί μακριά από την Ελλάδα. Παράλληλα, θα εξεταστεί και το ερώτημα του ποιος θεωρείται Έλληνας σε κάθε ιστορική περίοδο, ποιος Ευρωπαίος, και πώς αυτοί οι δύο προσδιορισμοί εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο, μεταβάλλονται, ή διαφοροποιούνται, περιλαμβάνοντας ή αποκλείοντας πληθυσμούς, ανάλογα με τη συγκυρία ή με την οπτική γωνία. Επιδίωξη είναι να μην αντιστραφούν απλά τα στερεότυπα σε μια εξίσου προβληματική γενίκευση, αλλά να υπάρξει ένας προβληματισμός ως προς τις βεβαιότητες και να προκληθεί και μια συζήτηση σχετικά με το έθνος και τη μετανάστευση γενικότερα και ειδικότερα, από και προς την Ελλάδα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.»

Για όσους και όσες θέλουν να έχουν μια κάπως πιο σφαιρική γνώση για το θέμα που θα συζητήσουμε προτείνουμε για διάβασμα τα εξής:


Πηγή: ergatikilesxikallitheas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου