Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Πρόστιμα 680.000 ευρώ σε δήμους της Αττικής για 14 χωματερές

ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Επίσπευση των αναγκαίων δράσεων για αποκατάσταση των 14 σε σύνολο 18 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) προκειμένου να πληρωθούν όσο το δυνατόν λιγότερα
χρήματα σε πρόστιμα απαίτησε από τους οκτώ δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευ. Καπετάνιος κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη δυσκολία πληρωμής προστίμων αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι επιρρίπτοντας ευθύνες, για την καθυστέρηση στις εργασίες αποκατάστασης, στην πρακτική της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού του ΕΔΣΝΑ και επικαλούμενοι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

"Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι υπέρογκα και οι ημερομηνίες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ πιέζουν", τόνισε ο Ευ. Καπετάνιος.

Επισημαίνοντας ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. "Δυστυχώς έγινε πολύ μικρή πρόοδος και για μεν την Περιφέρεια Αττικής από τους 18 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον τέσσερις. ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ. Παραμένουν επίσης ανενεργοί 11 ΧΑΔΑ", είπε τονίζοντας ότι "το πρόστιμο που θα επιβληθεί την 2η Ιουνίου στους δήμους της Αττικής αναμένεται να ανέλθει στα 680.000 ευρώ".

"Η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ έχει ξεκινήσει από το 2010, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί", φέρεται να είπε ο δήμαρχος Μεγάρων Γρ. Σταμούλης αναφέροντας ότι "το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου". Ζήτησε, μάλιστα, εξαίρεση από την επιβολή προστίμου. Εξαίρεση ζήτησε και ο δήμαρχος Σπετσών Παν. Λυράκης, υποστηρίζοντας ότι η αποκατάσταση ΧΑΔΑ έχει ολοκληρωθεί και απομένουν κάποιες εργασίες περίφραξης του χώρου. Θίγοντας το ζήτημα της γραφειοκρατίας, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Ιδιοκτησιακά προβλήματα στην ανάληψη έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ επικαλέστηκαν οι δήμαρχοι Μαρκόπουλου Σωτ. Μεθενίτης και Σαλαμίνας Ι. Νάννου - Παπαθανασίου και ζήτησαν την συμβολή της Περιφέρειας όταν οι υποθέσεις ξεκαθαριστούν εκφράζοντας δυσκολία στην πληρωμή προστίμων.

Θετική στάση στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων κράτησαν οι δήμαρχοι Ύδρας Γ. Κουκουδάκης και Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, προκειμένου να υλοποιήσουν και το εναλλακτική σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που προτείνει η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.

"Αποδεικνύεται ότι το προηγούμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι αποτυχημένο και οδήγησε στο να πληρώνει η Αυτοδιοίκηση πρόστιμα χωρίς κανένα αποτέλεσμα", τόνισε κατά τη σύσκεψη η αντιπρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Αφρ. Μπιζά καλώντας τους δημάρχους να εφαρμόσουν το αποκεντρωμένο σύστημα που έχει προτείνει η Ρ. Δούρου. "Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο αναγκαία είναι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου