Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

του Τάσου Ταστάνη *

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στις γειτονιές μας, χρόνια τώρα αγωνίζονται με πολύμορφες δράσεις για να σώσουν τη Δημόσια και δημοτική γη, το παράκτιο μέτωπο, τον Υμηττό αλλά κυρίως το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.


Η δημοτική μας κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» από την ίδρυσή της, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της, συμμετέχουμε εδώ και χρόνια σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας περιούσιας, των ελεύθερων χώρων, του Υμηττού και της παραλίας.

Και βέβαια στο σημαντικότερο αγώνα για την υπεράσπιση του χώρου του  «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ». Έναν πολύχρονο αγώνα για να αποτραπεί το ξεπούλημα και η τσιμεντοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Η δημοτική μας κίνηση έχει καταγγείλει επανειλημμένα την απαράδεκτη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που αγωνιωδώς προωθούσαν το σκανδαλώδες ξεπούλημα του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Τρέχανε για να προλάβουν τις εξελίξεις.

Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ακριβώς εξ αιτίας των πολύμορφων δράσεών μας -τόσο των νομικών παρεμβάσεων όσο κυρίως των κινηματικών πρωτοβουλιών μας- αποτρέψαμε μέχρι σήμερα την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Και πράγματι καταφέραμε και κρατήσαμε ζωντανό το όραμα για μια αναβαθμισμένη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου.

Μάλιστα θέλω να θυμίσω ότι οι προσπάθειές μας δεν σταμάτησαν ούτε μετά την 25η Γενάρη που έχουμε τη νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη προσπάθεια -που είχε τελικώς θετικά αποτελέσματα- για την τροποποίηση του περίφημου άρθρου 28 στο Ν. 4321/2015 που όπως αρχικά προωθούνταν ενδυνάμωνε το ΤΑΙΠΕΔ σε αντίθεση με το αίτημά μας για την κατάργησή του.

Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» είναι συνέχεια όλων αυτών των αγώνων. Και η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Και μας χρειάζεται αυτό το κουράγιο γιατί σήμερα ο αγώνας αυτός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις αλλαγές των διοικήσεων σε κρίσιμους φορείς. Τα Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε και της ΕΤΑΔ διοικούνται ακόμη από τις μνημονιακές διοικήσεις τους. Θετικό βέβαια βήμα η κατάργηση της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι νομικές παρεμβάσεις, οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που υψώσαμε βοήθησαν ώστε η σύμβαση με τη Lamda Development να μην επικυρωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν μας είναι γνωστό το περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψε η LamdaDevelopment με το ΤΑΙΠΕΔ. Και βέβαια απαιτείται η νέα Κυβέρνηση άμεσα να παρέμβει στην εξέτασή της, στον αυστηρό επανέλεγχο της σκανδαλώδους διαδικασίας ώστε να καταστεί το ταχύτερο δυνατή η ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Ο σκανδαλώδης «διαγωνισμός» με το μοναδικό διαγωνιζόμενο που κατέληξε σε συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο Λάτση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και δεν πρέπει να ολοκληρωθεί, παρά τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών.

Παράλληλα πρέπει η Κυβέρνηση αποφασιστικά να προχωρήσει στην κατάργηση του Ν. 4062/2012 για την αξιοποίηση του Ελληνικούτην κατάργηση του Αρ. 11 του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (Ν.4277/2014) με το οποίο επιβάλλονται στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά χρήσεις γης που ενισχύουν την απόδοση της έκτασης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και ταυτόχρονα να θεσμοθετήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία και διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού στο οποίο θα προβλέπεται η  ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών κινημάτων.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το τελείως αρνητικό κλίμα που υφίσταται σήμερα στους γύρω δήμους. Οι νέες δημοτικές αρχές είναι από τους φανατικότερους προπαγανδιστές των σχεδίων του ομίλου Λάτση. Δεν υπολογίζουν ούτε τα χιλιάδες λουκέτα που θα προκαλέσει στη Γλυφάδα και στους γύρω δήμους η εξαγγελία για δημιουργία του μεγαλύτερου mall των Βαλκανίων στο χώρο και των άλλων καταστημάτων. Για μας είναι βέβαιο ότι αν δεν αποτραπεί η σκανδαλώδης αυτή ιδιωτικοποίηση, εκτός από τις τεράστιες και πολλαπλές οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιπτώσεις για την περιοχή μας και το λεκανοπέδιο,  θα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό την τοπική αγορά των όμορων δήμων.

Είμαστε πεισμένοι ότι οι τεράστιες πιέσεις των τοκογλύφων δανειστών προς τη νέα κυβέρνηση, απαιτούν την ανάπτυξη των μεγαλύτερων δυνατών κινητοποιήσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κινητοποιήσεων που θα στηριχθούν στη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας τόσο τοπικά όσο και από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Και αυτούς ακριβώς τους αγώνες πρέπει να συναποφασίσουμε σήμερα εδώ.

Εμείς δεσμευόμαστε από την πλευρά μας ότι θα συμβάλουμε πρωταγωνιστικά σε κάθε αναγκαία δράση και αγώνα ώστε μαζί με τους κατοίκους των γύρω Δήμων αλλά και του λεκανοπεδίου της Αθήνας  για την δημιουργία ενός πάρκου υψηλού πράσινου, ελεύθερο για χρήση από τους πολίτες, με διατήρηση και βελτίωση των χώρων και εγκαταστάσεων για άθληση, πολιτισμό, έρευνα-τεχνολογία, εκθέσεις συνέδρια, κοινωφελείς  υπηρεσίες.

* δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας,
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή στη Γλυφάδα",
ομιλία στην εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό 10.05.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου