Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Χωρίς ίχνος ντροπής !

Για προκλητική και ανάλγητη στάση καταγγέλλουν τους δημάρχους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου οι επικεφαλής των αριστερών αυτοδιοικητικών κινήσεων των νοτίων προαστίων.

Αφορμή ήταν η συνάντηση των 6 δημάρχων Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Π. Φαλήρου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου με θέμα την ενδεχόμενη παραμονή προσφύγων πολέμου σε χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η απαράδεκτη κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την επομένη οι 5 Δήμαρχοι (δεν υπογράφει την ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αλίμου κ Αντρέας Κονδύλης) την ημέρα που στη Μεσόγειο συνέβαιναν τραγικά γεγονότα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των 6 επικεφαλής:

Οι εκατόμβες πνιγμένων συνανθρώπων μας ουδόλως απασχόλησε την συνάντηση των δημάρχων με αντικείμενο το θέμα των προσφύγων.
 
Μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλεί η σφοδρότητα
των φονικών αδιάκοπων πολέμων -στους οποίους ΝΑΤΟ και ΕΕ είχαν άμεση συμμετοχή-, των φυσικών, των κοινωνικών καταστροφών και της φτώχειας, μπροστά στην τραγωδία που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, την ημέρα που ανασύρονται εκατοντάδες σοροί πνιγμένων, οι συγκεκριμένοι δημοτικοί «άρχοντες» δηλώνουν κατηγορηματικά «πως οι δήμοι μας δεν θα εμπλακούν…»

Αναφέρουν πως δεν  θα επιτρέψουν να μετατραπεί  το  πρώην αεροδρόμιο σε πρόχειρο χώρο εναπόθεσης ψυχών...

Όμως η εναπόθεση ψυχών υφίσταται ήδη στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, όπου κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο μεγάλος αριθμών μεταναστών σε άθλιες συνθήκες. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και έχουμε θρηνήσει και τον θάνατο συνανθρώπου μας. Απλά το έκρυβαν γιατί εξυπηρετούσε την πολιτική της νεοφιλελεύθερης «διαχείρισης» του θέματος των μεταναστών.

Τόσα χρόνια που οι πολιτικές της «Ευρώπης φρούριο» καθιστούν τις χώρες υποδοχής και την Ελλάδα αποθήκες ψυχών, δεν έβγαζαν μιλιά. 

Καμία απαίτηση ή νύξη προς την ΕΕ να συνδράμει ισομερώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που και η ίδια προκάλεσε, πόσο μάλλον στη δημιουργία νόμιμου διαύλου διέλευσης, για την χώρα προορισμού.

Καμία έκκληση για συνδρομή μπροστά στην φρικτή ανθρωπιστική κρίση.

Πολύ μακριά από τη στάση των Ανθρώπων, συμπολιτών μας στη Ρόδο, που έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν ζωές.

Πολύ μακριά και από τη στάση του Δήμου Αγ. Δημητρίου που περιέθαλψε και συνεχίζει να συνδράμει με αλληλεγγύη, ομάδα Σύρων προσφύγων. (Τι έπαθαν άραγε οι δημότες από αυτή την αλληλέγγυα στάση τους προς τους εκδιωχθέντες από το σύνταγμα πρόσφυγες;).

Καθώς επίσης και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που στέγασε άμεσα στο κλειστό Γυμναστήριο Πικερμίου πρόσφυγες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Ευβοίας (στενό Καφηρέα) και περισυλλέχτηκαν από το λιμενικό.

Απαιτείται βέβαια και η πολιτεία να διαθέσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

Απαιτείται, όμως, και οι δήμοι να σταθούν στοιχειωδώς πλάι στους πρόσφυγες με ανθρωπισμό, τον οποίο να δείξουν έμπρακτα.

Δεν διερευνήθηκε από τους κ.κ. δημάρχους, ούτε δηλώθηκε καμία πρόθεση ή πρόταση για δημιουργία κάποιας δομής προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, αν και στο κοινό δελτίο τύπου δηλώνουν ότι δεν έχουν ξενοφοβική ή ρατσιστική διάθεση και αντιλαμβάνονται πλήρως την ανθρωπιστική τραγωδία.

Ορισμένοι προτιμούν να ασχολούνται με την προώθηση και τη στήριξη των απαράδεκτων επιχειρηματικών σχεδίων Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Σχέδια σκανδαλώδη και ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών του λεκανοπεδίου και την απαίτησή τους για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Τους καλούμε να αναλογισθούν έστω και τώρα τη στάση τους και να εναρμονισθούν με τα ανθρωπιστικά αισθήματα των δημοτών που είναι αγανακτισμένοι με αυτούς που προκαλούν αυτές τις τραγωδίες, με αυτούς που τις επιτρέπουν και με αυτούς που δεν τις αντιμετωπίζουν. 

Οι Επικεφαλής των Δημοτικών κινήσεων

  • ΑΛΙΜΟΥ Μπελιά Ελένη, Δημοτική Κίνηση Αλίμου ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι.
  • ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Ματόπουλος Θάνος, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης.
  • ΓΛΥΦΑΔΑΣ Ταστάνης Τάσος, ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Κορτζίδης Χρήστος, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνικού-Αργυρούπολης.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Κοκκοτίνης Χρήστος, ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ - Ανθρώπινη Πόλη.
  • ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Μερκουράκης Κώστας, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ Παλαιού Φαλήρου.
Διαβάστε ακόμα:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου