Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Δημοτικές Εκλογές Ισπανίας: Αλλαγές Πολιτικού σκηνικού

Οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια

ηγεμονίας του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Τις χειρότερες επιδόσεις του από το 1991 σημειώνει το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP), του Μαριάνο Ραχόι, στις περιφερειακές εκλογές της χώρας, έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους και έξι από τις δέκα Περιφέρειες, ενώ ενισχύονται σημαντικά τα κόμματα της Αριστεράς, με το Podemos να κερδίζει τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη - έξι μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.

Με την καταμέτρηση να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το Partido Popular έχει συγκεντρώσει το 27% των ψήφων και οι Σοσιαλιστές το 25%. Και τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνονται να πληρώνουν τα μέτρα σκληρής λιτότητας, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για διαφθορά.



Το κόμμα του Ραχόι έχασε το δήμο της Μαδρίτης, όπου αναμένεται να επικρατήσει η υποψήφια που στηρίχθηκε από το Podemos, καθώς το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Podemos 20 και έτσι μπορεί να σχηματίσει συμμαχία με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Σύμφωνα με αναλυτές το ίδιο "σχήμα" θα εφαρμοστεί και σε σειρά άλλων δήμων όπως στη Βαλένθια, τερματίζοντας την παντοδυναμία του PP.


Η Άντα Κολάου, ηγετική μορφή του κινήματος κατά των εξώσεων που στηρίχθηκε από το Podemos κερδίζει το δήμο της Βαρκελώνης. "Θέλω να είναι δήμαρχος στην υπηρεσία των πολιτών, ώστε να μην υπάρχουν πλέον πολίτες πρώτης κατηγορίας και πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην πόλη αυτή" δήλωσε, σύμφωνα με την El Pais. «Νίκησε ο Δαυίδ τον Γολιάθ» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η Ισπανία έχει βγει από την ύφεση. Ωστόσο ένας στους τέσσερις Ισπανούς δεν έχει δουλειά, ενώ ο αριθμός εξώσεων οικογενειών από τα σπίτια τους λόγω χρεών σε τράπεζες είναι καταιγιστικός. Επιπλέον η πολιτική ζωή ταλανίζεται από ποινικές διώξεις για χρηματισμό κατά ανώτατων στελεχών του κόμματος του Ραχόι - κυρίως του πρώην Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου