Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ν. Μπελαβίλας: «Το σχέδιο του ΕΜΠ είναι και ρεαλιστικό, αλλά και ευεργετικό»

Τα πορίσματα και τις προτάσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΜ Πολυτεχνείου για την ενδεδειγμένη αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ανέπτυξε ο καθηγητής του Ιδρύματος Νίκος Μπελαβίλας,  μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5» και τις Αλ. Χρηστακάκη - Τζ. Τσίγκα.

 «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ο διάλογος για το Ελληνικό, τώρα, όπως διεξαγόταν το 2010» είπε ο κ. Μπελαβίλας επισημαίνοντας πως σήμερα είναι γνωστές -και στους νυν υπουργούς- οι προτάσεις του Τομέα Πολεοδομίας - Χωροταξίας του ΕΜΠ (που ανέλαβε αυτό το έργο επειδή το ζήτησαν οι 4 Δήμοι της περιοχής), καθώς επίσης και τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί.


Μιλώντας για αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής του ΕΜΠ πρόταξε τρία σημεία.

Πρώτον, ότι «υπάρχει ζήτημα επικύρωσης από τη Βουλή». Όπως είπε ο κ. Μπελαβίλας, η σύμβαση δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, άρα δεν υπάρχει.

 

Δεύτερον, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει απαντήσει στα ζητήματα ουσίας που άπτονται του διαγωνισμού (ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος, αλλαγή όρων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, κλπ).
 
Τρίτον, ότι «δεν έχει αξιολογηθεί η περιβαλλοντική μελέτη».
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπελαβίλας ανέφερε ότι το σχέδιο της Lamda Development δεν έχει δημοσιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες οι ακριβείς προθέσεις της. Σημείωσε πως, βάσει των μελετών της «Ελληνικό ΑΕ»,  η εταιρεία θα μπορούσε να προβεί σε οικοδόμηση έως και τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων!
 
Ως προς το χρηματικό σκέλος της «επένδυσης», ο καθηγητής του ΕΜΠ υπενθύμισε, επικαλούμενος παλιότερα ατάκα της νυν υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, ότι το αντίτιμο της εκχώρησης του Ελληνικού, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, ήταν ίσο «με την αξία ενός οικοπέδου στον Ασπρόπυργο»!
 
«Στο Ελληνικό υπάρχει ήδη μια πόλη, δεν χρειάζεται να την κάνουμε μεγαλύτερη» είπε ο κ. Μπελαβίλας ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο των επιστημόνων του ΕΜΠ προβλέπει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, άφθονο πράσινο, αλλά και χώρους πολλαπλών χρήσεων, «χωρίς κανένα νέο κτήριο».

Κι όλα αυτά, όπως είπε, με χαμηλό κόστος, το οποίο θα υπερκαλύπτουν τα έσοδα από τις διάφορες χρήσεις, που δεν θα νοθεύουν το χαρακτήρα του Πάρκου ως ουσιαστικού πνεύμονα πρασίνου και χώρου αναψυχής.
 
«Είναι λογικό να υπάρχει μαρίνα με ενοίκιο, είναι λογικό να υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπορική ζώνη - με αναψυκτήρια, κλπ», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του ΕΜΠ είναι και ρεαλιστικό, αλλά και ευεργετικό για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου