Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Όλα «τα φρούτα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην ...πίστα. Επώνυμα «λαμπερά» θαλασσοδάνεια

γράφει ο Θόδωρος Βαρίκος

Στο εδώλιο με σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες στέλνει η Εισαγγελέας Εφετών κ. Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη, 40 άτομα που εμπλέκονταν με δραστηριότητες του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πρώην μέλη του Δ.Σ του, γνωστούς επιχειρηματίες, στελέχη τραπεζών, εφοπλιστές, ανθρώπους των Μ.Μ.Ε. κ.α).

Οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με τα γνωστά θαλασσοδάνεια, που δίνονταν αφειδώς σε κολλητούς, ημέτερους, διαπλεκόμενους με τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες και κυρίως στυγνούς ...εκβιαστές.


Η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου, πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όχι μόνον δεν εξυπηρετούνταν αλλά απεναντίας ούτε τηρούνταν οι όροι των συμβάσεων, ούτε εγγυήσεις δίδονταν, με τελική συνήθη κατάληξη σε οφ-σόρ εταιρείες, για να «χάνονται» τα ίχνη των τραπεζικών λογαριασμών, και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό.

Οι ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα αυτά είναι: η απάτη από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του ελληνικού δημοσίου), η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση(ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και η άμεση συνέργεια σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Το εισαγγελικό πόρισμα-πρόταση εκκρεμεί βέβαια προς το αρμόδιο συμβούλιο εφετών, όπου εκεί και θα κριθεί η παραπομπή τους για το ακροατήριο η όχι.

Εδώ ωστόσο, ίσως προκύψει και κάποιου είδους πρόβλημα στην εξέλιξη της …δομικής αυτής υπόθεσης. Και αυτό μπορεί να …εξηγηθεί από δύο γνωστές -για τους παροικούντες την ελληνική Ιερουσαλήμ- παραμέτρους που κουβαλά μέσα του, αυτό το θεμελιώδες ζήτημα:

1ον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εδώ και δεκαετίες, αποτελούσε θύλακα αδιαφανών και αμφιλεγόμενων δανειοδοτήσεων σε πρόσωπα και καταστάσεις, και αυτό ήταν κοινό μυστικό σε όλους τους κύκλους, που χειρίζονταν χρήματα (όλοι είχαν τον άνθρωπό τους και οι πιο ισχυροί το διοικητή του) και 2ον τα ηχηρά ονόματα που «κατέφευγαν» στην τράπεζα αυτή πάντα είχαν διασυνδέσεις, με την εκάστοτε πολιτική εξουσία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (προπαγάνδας).

Η παρακάτω αναφορά των διωκόμενων προσώπων (πολλοί βέβαια παλαιότεροι την έχουν γλυτώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το μεταστατικό καρκίνωμα, πρέπει να παραμένει) δίνει μια ανάγλυφη εικόνα για τις… συναλλαγές της πρώην κρατικής αυτής τράπεζας.

Με τις προαναφερόμενες κατηγορίες διώκονται ο καναλάρχης Δημήτρης Κοντομηνάς, ο γνωστός «τραπεζίτης» (proton) και επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης (κουμπάρος του προηγούμενου Αμερικανού πρεσβευτή), ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπακατσέλος (συγγενής του Ευαγ. Βενιζέλου), 
το γνωστό πολιτικό ζευγάρι κ. Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, ο εφοπλιστής και μέτοχος εφημερίδων κ. Βίκτωρας Ρέστης, το πρώην μέλος του Δ.Σ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέχρι πριν λίγες ημέρες διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου, η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Παναγιώτης Ευθυμίου, Χρήστος, Ευάγγελος και Μαγδαληνή, οι πρώην διοικητές της τράπεζας κ. Άγγελος Φιλιππίδης γνωστός τέως πρόεδρος του Παναθηναικού (παρά την αντίδραση του τότε τσάρου κ. Αλογοσκούφη που τον χαρακτήριζε «κινούμενη βόμβα») και ο Κλέωνας Παπαδόπουλος.

Σχετικά με την εμπλοκή του κ. Κοντομηνά η εισαγγελική λειτουργός αναφέρει ότι πήρε το 2008, δάνειο 110 εκατ. ευρώ, επί διοίκησης Φιλιππίδη, το οποίο όχι δεν πληρώθηκε, αλλά …εξαφανίστηκε (προφανώς μέσω πολλών οφ-σόρ εταιρειών).

Σχετικά με τη εξαγορά της εταιρείας Bestline συμφερόντων του κ. Κοντομηνά, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το τελευταίο ζημιώθηκε κατά 139 εκατ. ευρώ και ωφελήθηκε αντίστοιχα ο ίδιος και η άλλη εταιρεία του ΔΕΜΚΟ -επίσης χρηματοδοτήθηκε η τελευταία- και η άλλη εταιρεία του Βίλλατζ Φίλμ με 38 εκατ. ευρώ.

Για το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα αναφέρει ότι χρηματοδοτήθηκε με 17 εκατ. ευρώ , το οποίο «έσπασε» σε 57 τραπεζικές επιταγές και το διένυμαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών με κέντρο την Κύπρο.


Για τον όμιλο "ALAPIS" Λαυρεντιάδη επισημαίνει ότι η ζημιά ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ και δεν χρησιμοποιήθηκε το δάνειο για τον σκοπό που του δόθηκε.

Συνοψίζοντας το εισαγγελικό πόρισμα υπογραμμίζει, ότι στην κατηγορία των «μη μεταβιβαζομένων στοιχείων» έβαλαν μια σειρά δανειακές συμβάσεις τις οποίες το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναγκάστηκε να καταγγείλει στις 3 Οκτωβρίου 2011 γιατί τα δάνεια δεν πληρώνονταν. Η μεταβίβαση αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ιδρύθηκε με το Νόμο 3864/2010 με σκοπό τη στήριξη του Ελληνικού Τραπεζιτικού Συστήματος (δηλαδή με τα λεφτά του λαού έκαναν… πάρτι).

Τέλος, μετά και απ΄ αυτές τις διώξεις η πολιτική ηγεσία της χώρας και κυρίως …οι θεσμοί έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλους τους κρουνούς , απ’ όπου μπορούν να συγκεντρώνουν διαχρονικά τους αναγκαίους πόρους. Τους επαναλαμβάνουμε (σε προηγούμενα κείμενα τα έχουμε αναπτύξει) τηλεγραφικά για να μην σας κουράζω και με κουράζετε:

1ον Λίστες Λαγκάρντ και Λιχνεστάιν

2ον Οφ Σόρ εταιρείες εντός και εκτός Ελλαδας (πάνω από 6.000)
3ον Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (οι περισσότερες τρώνε πολλά, προσφέροντας ελάχιστα, ή τίποτα)
4ον Διεξαγωγές αναπόφευκτα των δικών, με τις υποθέσεις του Μνημονίου, του ελλείμματος της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζίμενς, και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Και σκληρός φορολογικός έλεγχος, όλων όσων παραγόντων και ατόμων εμπλακούν με τις παραπάνω υποθέσεις.

Πηγή: www.ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου