Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Άνοιξε ο δρόμος για την μεταφορά των διαθεσίμων από τους δήμους στην ΤτΕ - Ποιοι δήμαρχοι "παίρνουν τα βουνά";

Λύση στο θέμα των αποθεματικών των δήμων έδωσε μία ημέρα πριν από το συνέδριο της ΚΕΔΕ η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η τροπολογία  ψηφίσθηκε χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

  • Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να πληρώσει τα penalties που είναι πιθανόν να προκύψουν για τους φορείς και τους ΟΤΑ που θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας λόγω ρητρών από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων.
  • Οι ΟΤΑ και οι φορείς του Δημοσίου που έχουν πετύχει μεγαλύτερο επιτόκιο στις προθεσμιακές τους καταθέσεις από αυτό τις Τράπεζας της Ελλάδας, μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά.
  • Εξαιρούνται από την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης, απαλλοτρίωσης κλπ). Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, βασιζόμενος σε υπολογισμούς της ΠΕΤΑ, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων κυμαίνονται κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά το 50% περίπου είναι ανταποδοτικά τέλη. Επομένως, εάν εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά από την μεταφορά προς την ΤτΕ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, τα κεφάλαια που θα μεταφερθούν από τους δήμους προς την ΤτΕ υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, γεγονός το οποίο επισήμανε και ο κ. Βούτσης.

Τελικά εκτεθειμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης που προέτρεξε να επισημάνει ότι δεν κατατέθηκε η ρύθμιση για την οποία είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «απ’ ότι φαίνεται οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ».

Τέλος ζήτημα ανακύπτει και με τους δήμους που τα δημοτικά συμβούλια συντάχθηκαν με το νέο "δεν πληρώνω" και πήραν σχετικές αποφάσεις "ανυπακοής". Θα ξανασυνεδριάσουν άραγε ή θα πάρουν τα βουνά;

Δείτε ποια δημοτικά συμβούλια και ποιοι δήμαρχοι -από όσα-όσους υπέπεσαν στην αντίληψή μας- "παίρνουν τα βουνά":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου