Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πανηγυρική "αποκαθήλωση" του πανό αγώνα από τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών (video)

γράφει η Κατερίνα Μπρέγιαννη
Η ώρα της δικαίωσης και της χαράς έφτασε για τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών που σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και κλίμα έντονης συγκίνησης «ξήλωσαν το σπίτι τους», τα αντίσκηνα έξω από το υπ. Οικονομικών.

Αντικατέστησαν το πανό τους, το πανό, σήμα κατατεθέν του πολύμηνου αγώνα τους, με αυτό της νίκης που έγραφε: «Οι 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες νίκησαν και συνιστούν 595 super active κατά των λεκέδων της υποκρισίας".


Τα διάσημα πια «κόκκινα γάντια» σε όλη αυτή τη διαδρομή διεκδίκησης "πέρασαν" από το Ευρωκοινοβούλιο, την Βουλή των Ελλήνων, καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες, οι εργατικοί αγώνες δικαιώνονται.


Νίκος Βούτσης: Δίκαιος αγώνας με μεγάλο ηθικό φορτίο απέναντι σε ανάλγητες πολιτικές

Ο υπ. Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ευχαρίστησε τις καθαρίστριες για τον αγώνα τους και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το μεγάλο φορτίο ευθύνης για την αποκατάσταση όλων των εργαζομένων που πλήγηκαν κατάφωρα από τα αποτελέσματα του Μνημονίου.

«Ήρθαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες όσες αγωνίστηκαν και από αυτό το μετερίζι σε έναν αγώνα δίκαιο, σε ένα αγώνα που είχε ένα πολύ μεγάλο ηθικό φορτίο και πλεονέκτημα, απέναντι σε ανάλγητες πολιτικές. Γι' αυτό ο κόσμος αυτό τον αγώνα τον αγκάλιασε και οδήγησαν και τη σημερινή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της απίστευτης προσφοράς των απολυμένων εργαζόμενων και φέρουμε ένα μεγάλο φορτίο ευθύνης ώστε να μείνουμε όσο χρειαστεί στο τιμόνι της χώρας, ώστε να έρθουν και τα επόμενα βήματα στην αποκατάσταση των συνεπειών του Μνημονίου».

 
Γ. Κατρούγκαλος: Οι καθαρίστριες νίκησαν αγωνιζόμενες κατά του φόβου και τη διάλυσης των εργασιακών σχέσεων για όλους

«Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, οι καθαρίστριες νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν» δήλωσε ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. «Η απάντηση των καθαριστριών αφορά κάθε εργαζόμενο, είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, είναι μια απάντηση ενάντια στο φόβο και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Οι απολύσεις των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών ήταν μια «συμβολική κίνηση» που καταργούσε τη σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και ο αγώνας των καθαριστριών έβαλε ένα τέλος σε αυτή την απορρύθμιση.


Ν. Βαλαβάνη: Φιγούρες αγώνα του ελληνικού και ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, η αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη χαιρέτισε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες περιγράφοντας ότι όταν πήγε στη Βουλή και έθεσε το θέμα των καθαριστριών ήταν μια από τις "καλύτερες παρεμβάσεις που είχα κάνει στη Βουλή".

"Η δική μου φωνή ήταν το όχημα για μια συλλογική διεκδίκηση, που έγινε το σύμβολο της ανατροπής, της προηγούμενης κυβέρνησης και σήμανε το άνοιγμα ενός νέου δρόμου απεμπλοκής από τα Μνημόνια στη χώρα. Αποτελούν «φιγούρες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, για τα χρόνια που θα έρθουν" πρόσθεσε με έμφαση ότι "δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν, τι τους χρωστάει το εργατικό κίνημα».


Γ. Βαρουφάκης: Σύμβολα αντίσταση οι απολυμένες καθαρίστριες, η σκέψη μου θα είναι μαζί τους

«Σύμβολα της αντίστασης οι απολυμένες καθαρίστριες», «η σκέψη μου θα είναι μαζί τους» με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την συμπαράστασή του, σε ανακοίνωσή του για την επιστροφή, των απολυμένων καθαριστριών, στην εργασία τους.

Σημείωσε μάλιστα ότι «ήδη προωθείται προς ψήφιση, στην Βουλή διάταξη, για την εκ νέου απασχόλησή τους, με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, δήλωσε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του "πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής".

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου