Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Εναλλακτική Δράση: Ξενάγηση στις αρχαιότητες του Μαραθώνα, την Κυριακή 14 Ιουνίου

(Τύμβος - Μουσείο - αρχαιότητες Μπρεξίζας - Χώρος Μάχης Μαραθώνα - Εθνικό Πάρκο Σχινιά)

Τύμβος Μαραθώνα. Ο τύμβος των Μαραθωνομάχων είναι το σημαντικότερο όμως σωζόμενο μνημείο της πεδιάδας του Μαραθώνα, που σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων, που έπεσαν στη μάχη εναντίον των Περσών.



Στην περιοχή Μπρεξίζα ο Ηρώδης ο Αττικός ίδρυσε το 2ο μ.Χ αιώνα Αιγυπτιακό ναό, ένα από τους σημαντικότερους στο είδος του που σώθηκαν στην Ελλάδα Η ανασκαφή που άρχισε το 2001 έφερε στο φως ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο κτιριακό συγκρότημα, ένα ιερό ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής καθώς και άλλα εκπληκτικά και σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα όπως μαρμάρινα αγάλματα της Ίσιδος του Όσιρι και του Σαράπιδος, ακέραιες μαρμάρινες Σφίγγες, κιονόκρανα ιωνικού τύπου και πλήθος Ρωμαϊκών λύχνων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, πρόσφατα ανακαινισμένο (2004) φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα όπως: Νεολιθική κεραμική από το Σπήλαιο του Πανός, Κεραμική Γεωμετρικών έως Κλασικών χρόνων, τμήματα από το Τρόπαιο της Μάχης Μαραθώνα, αγάλματα και αρχιτεκτονικά τμήματα του μοναδικού για την Αττική Αιγυπτιακού Ιερού της Μπρεξίζας κ.α. Δίπλα ακριβώς από το χώρο του Μουσείου βρίσκεται και προστατεύεται με νέο υπερσύγχρονο στέγαστρο (2004) το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο (2000 π.Χ - 1500 π.Χ).

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά με έκταση 13,84 τετρ. χλμ βασίζεται σε μια ευαίσθητη υδατική ισορροπία και αποτελείται από το δάσος της Κουκουναριάς, το Μέγα Έλος, τη Χερσόνησο Κυνοσούρα, την ακτή και τη θαλάσσια ζώνη. Ιστορικά ο χώρος ταυτίζεται με το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα, και συγκεκριμένα με το στρατόπεδο των Περσών. Εδώ εκτός από την ξενάγηση μπορούμε να κάνουμε πικ-νικ και μπάνιο.

Το πρόγραμμα θα είναι το εξής

8.00πμ Το πούλμαν θα αναχωρήσει από την Πλατεία της Βούλας μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη. Θα ακολουθήσει την παραλιακή λεωφόρο και τη λεωφόρο Συγγρού

8.30πμ Θα γίνει επιβίβαση στην Ομόνοια

9.30πμ περίπου θα φθάσουμε στοn Μαραθώνα από τη Λεωφόρο Μεσογείων

10.00πμ-1.00μμ Περιήγηση και ξενάγηση στο Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα, Μπρέξιζα, Τύμβος και Σχινιάς

1.30-4.30μμ Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, φαγητό σε ταβέρνα ή πικ-νικ στην παραλία του Σχινιά.

5.00μμ Αναχώρηση για Αθήνα από την ίδια διαδρομή

Το κόστος της μετάβασης και επιστροφής είναι 12 Ευρώ για ενήλικες και 6 Ευρώ για παιδιά κάτω των 18 ετών και για φοιτητές.

Η ξενάγηση, όπως πάντα, είναι δωρεάν.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Μιμίκα Θεοδωρίδου 6982209948 ή στο email ena.drasi@gmail.com

Όσοι συμμετέχουν στην ξενάγηση θα πρέπει να φορούν παπούτσια αθλητικά και καπελάκι και να έχουν μαζί τους νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου