Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ορατότης μηδέν για τις κοινωνικές δομές του Π. Φαλήρου - 30 Ιούνη λήγει η παράταση

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ Κώστας Μερκουράκης κατέθεσε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 29 Μάη, για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, απευθυνόμενος στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

«Κύριε αντιδήμαρχε, είστε υπεύθυνος για την λειτουργία των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας, δηλαδή το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

»Θα θέλαμε να ρωτήσουμε -και επιθυμούμε μια συνοπτική και περιεκτική απάντηση- πόση χρηματοδότηση λαμβάνετε κι αν αυτή είναι αρκετή για την ικανοποίηση των αναγκών λειτουργίας τους. Επίσης πόσοι ακριβώς σιτίζονται κι αν εξυπηρετούνται όλοι όσοι έχουν καταθέσει αιτήματα σίτισης».

Στην απάντηση του ο κ. Φωστηρόπουλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον κ. Μερκουράκη για την ερώτηση, στη συνέχεια είπε πως πριν από 2 εβδομάδες έγινε αναλυτική ενημέρωση σε σχετική εκδήλωση. Στα ερωτήματα του κ. Μερκουράκη σημείωσε:

«Τα αιτήματα είναι συνεχώς αυξανόμενα και καλύπτονται όλες οι ανάγκες, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο κι από πλευράς προσώπων». Επιπρόσθετα, σχολίασε πως «μέχρι στιγμής το πρόγραμμα κυλάει ομαλά, ωστόσο στις 30 Ιουνίου λήγει η παράταση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ελπίζουμε να πάρουμε μια ακόμη παράταση μέχρι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, όπως θέλει η Κυβέρνηση να κάνει. Στις 30 Ιουνίου, λήγουν οι συμβάσεις και το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί και δε ξέρουμε τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Τώρα όσον, αφορά στα άτομα, στο συσσίτιο, είναι 120 άτομα και στο παντοπωλείο 240 οικογένειες. Τέλος, με παρότρυνση του Δημάρχου έχουμε μπει σε προσπάθειες αναμόχλευσης της Κοινωνικής Οικονομίας».

Στην δευτερολόγία του ο κ. Μερκουράκης σχολίασε: «Απ’ ότι κατάλαβα από αυτά που είπατε κ. Φωστηρόπουλε, επαρκούν τα χρήματα που δίνονται στις Δομές. Κι εγώ, έχω στην κατοχή μου μια ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου, προς τους Συλλόγους, τις Ομάδες, τα Σχολεία, στα οποία σημειώνεται στο τέλος: "Η συνεργασία σας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά".

»Εντάξει, το καταλαβαίνω, η ευχαριστήρια επιστολή μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία τέτοια, ωστόσο συστηματικά δίνεται μια εικόνα προς τα έξω, ότι υπάρχει ζήτημα υποχρηματοδότησης, ή τέλος πάντως, ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή και στήριξη των συλλόγων στις Κοινωνικών Δομών».

«Πρόσφατα ήρθε σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σε κάποια σχολεία, δεν έχει σημασία σε ποια, ήρθε πρόταση να δώσουν ένα 200άρικο ή σε άλλο Σύλλογο να δώσουν 50άρικο, προς το Κοινωικό Συσσίτιο. Και ρωτώ, από τη στιγμή που είναι όλα καλά, γιατί εμπλέκουμε σε τέτοιο βαθμό τους Συλλόγους» συνέχισε ο κ. Μερκουράκης, για να τον διακόψει ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας: «Εμείς το ζητήσαμε;», λαμβάνοντας την αρνητική απόκριση του κ. Μερκουράκη ο ο οποίος συμπλήρωσε: «Όχι δεν το ζητήσατε, έγινε πρωτοβουλιακά, ωστόσο επισημαίνω πως υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα και η παρουσία σας σε κάθε είδους εκδηλώσεις, δίνει αυτήν την αίσθηση. Ίσως από αυτήν την… αίσθηση να παρακινήθηκαν κάποιοι σύλλογοι, για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση»

Μερκουράκης: Οι τόκοι είναι για να στηρίζουν το success story του Δήμου;

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μερκουράκης σημείωσε: «Γνωρίζετε πως και πλεόνασμα έχουμε και σχεδόν μισό εκατομμύριο -σύμφωνα με αυτά που είπατε σε ΜΜΕ- τόκων λαμβάνουμε κάθε χρόνο. Αυτά τα χρήματα πάνε για να στηρίξουν το success story του Δήμου κι όχι τις Κοινωνικές Δομές ή άλλες ανάγκες του Δήμου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις Δομές, τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις προτεραιότητες, τις πραγματικότητες, να αποφασίσουμε και να συνομολογήσουμε τι απ’ αυτά χρειαζόμαστε και να καταλάβουμε πως άλλο πράγμα οι Κοινωνικές Δομές, άλλο τα Σχολεία, ανάγκες έχουν και οι δύο τομείς. Και μια Δημοτική Αρχή θα πρέπει να χρηματοδοτεί επαρκώς και τις Κοινωνικές Δομές και τα Σχολεία και εμείς να καμαρώνουμε γι’ αυτό κι όχι το αντίθετο
».

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε επ’ αυτού: «Έχω μια φιλοσοφία, ο Δήμος ή το κράτος δε μπορεί να χρηματοδοτεί τα πάντα. Για θέματα αλληλεγγύης και μόνο, βάζω τον κόσμο να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα για να συνεισφέρουν. Η συνεισφορά τους είναι περισσότερο ηθική, παρά υλική. Δεν έχει μεγάλες ποσότητες και τέτοια. Τις μεγάλες ποσότητες τις δίνουν φορείς του ιδιωτικού τομέα που είναι ακόμα ανθηροί.
Το ότι βάζουν τα σωματεία, που κάποια στιγμή κάνουν έναν αγώνα και λένε στους γονείς βάλτε 1 πακέτο μακαρόνια, δε σώζεται το σύστημα. Απλώς καταλαβαίνουν ότι έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη. Τα χρήματα που δίνουμε, αν διαπιστώσουμε ότι έρθουν παραπάνω, βεβαίως θα δώσουμε. Αλλά η αντίληψη έχουμε λεφτά και θα δίνουμε παραπάνω, δε συμφωνώ. Πρέπει να μπει στο πετσί τους, ότι ξέρετε νοιαζόμαστε κι εμείς».

Μερκουράκης: Είχαμε προειδοποιήσει

Τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Μερκουράκης ο οποίος σημείωσε: «Παρόλα αυτά, πάνω σε αυτά που ειπώθηκαν, να σας υπενθυμίσω ξανά πως είχαμε βάλει σε παλιότερο Δημοτικό Συμβούλιο πως τελειώνει το πρόγραμμα και πως θα πρέπει ο Δήμος να μεριμνήσει για τη διάδοχη κατάσταση. Και μάλιστα είχαμε πει πως εμείς σαν παράταξη θα ψηφίσουμε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με την ΆΝΟΔΟ, μόνο αν μας υποσχεθείτε πως σε 6 μήνες θα έχουμε ετοιμάσει τις προϋποθέσεις απεμπλοκής από αυτήν. Δεν κάνατε τίποτε τότε και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς Κοινωνικές Υπηρεσίες».

Μαυρίδου: Λύση η Σπιτική Κουζίνα

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μερκουράκης, το λόγο πήρε η Δημοτική Σύμβουλος της Συμπολίτευσης, κα Μαυρίδου, η οποία σημείωσε: «Απ’ ότι κατάλαβα, επειδή υπάρχει όριο στα ποσά που επιτρέπουν να μπει κάποιος στο συσσίτιο, το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να είναι η "Σπιτική Κουζίνα", που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν εισόδημα υψηλότερο από αυτά που επιτρέπουν οι Κοινωνικές Δομές».

Στη συνέχεια ο κος. Μερκουράκης σχολίασε: «Ο προβληματισμός μας πάνω στο θέμα της "Σπιτικής Κουζίνας", είναι ότι αποτελεί εταιρεία του Ομίλου Σάλας. Το να παρέχουμε δωρεάν ενοίκιο και ρεύμα -όπως ακούστηκε- σε μια μεγάλη εταιρεία, είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός προς άλλα εστιατόρια που, αν δεν είχαν αυτά τα έξοδα, θα είχαν επίσης φτηνές τιμές».

Πηγή: www.rak-pfalirou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου