Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Εκδήλωση «Χιλή: 42 χρόνια μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ και την πτώση του Αλιέντε» στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Το Σάββατο 20 Ιουνίου στις 8.00μμ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Χιλή: 42 χρόνια μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ και την πτώση του Αλιέντε».

Ομιλητής θα είναι ο Μανουέλ Καταλάν και θα προηγηθεί της συζήτησης η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η άνοδος του Σ. Αλιέντε στην εξουσία και το πραξικόπημα Πινοσέτ».

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:


«Η άνοδος στην εξουσία της «Λαϊκής Ενότητας» (UP) και του Salvador Allende στις εκλογές του 1970 στη Xιλή ανέδειξε για πρώτη φορά μια κυβέρνηση συνασπισμού αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων… ως το 1973 όπου με τη βοήθεια της CIA η αμερικανοκίνητη χούντα του στρατηγού Pinochet ανέτρεψε την κυβέρνηση και εφήρμοσε την πιο σκληρή εκδοχή του καπιταλισμού ταυτόχρονα με διώξεις αριστερών αγωνιστών, πολιτικές δολοφονίες, φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Σήμερα η Χιλή -παρά τη σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό την Πρόεδρο Bachelet- γνωρίζει ένα ελπιδοφόρο κύμα διαδηλώσεων νέων, φοιτητών και εργαζόμενων που συγκρούονται με την κυβέρνηση -η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζει το ίδιο Σύνταγμα που άφησε παρακαταθήκη η χούντα του Pinochet- και διεκδικούν τα αυτονόητα.

Τι μας διδάσκει η περίπτωση της Χιλής και πόσο κοντά είναι -ή όχι- η ελληνική πολιτική πραγματικότητα;»


Πηγή: ergatikilesxikallitheas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου