Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Η περίοδος της κατοχής και το φαινόμενο της αντίστασης: Η τελευταία διάλεξη του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας

Η τελευταία διάλεξη του κύκλου «Βία και πολιτική», που διοργανώνει η ΟΜ Γλυφάδας του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Θωμά Νουτσόπουλο (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 7.00μμ στα γραφεία της ΟΜ, Γ. Γεννηματά 71, και θα έχει ως αντικείμενο την περίοδο της κατοχής και το φαινόμενο της αντίστασης.

Θα εστιάσει αφενός στις δομές εξουσίας της κατοχικής περιόδου στην Ελλάδα (Κατοχική κυβέρνηση, ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο, ΕΑΜ και ΠΕΕΑ στην ύπαιθρο) και τις αντίστοιχες δομές νομιμοποίησής τους και αφετέρου στους παράγοντες εκείνους που ώθησαν την ιστορική κίνηση της ελληνικής κοινωνίας μετά την Απελευθέρωση προς την κατεύθυνση των Δεκεμβριανών.

Tο περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η 7η διάλεξη που είχε ως θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η διάλεξη, που ήταν η δεύτερη στη σειρά με αυτό το θέμα, εστίασε στην περίοδο από το καλοκαίρι του 1917 έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από ζητήματα όπως αυτό της νομιμοποίησης της πολιτικής πράξης, του ορίζοντα δυνατοτήτων που γεννά μια ιστορική συγκυρία και κατάσταση, το ζήτημα του χαρακτήρα της βίας στην εν λόγω περίοδο καθώς και το ζήτημα της σχέσης μεταξύ των κινήτρων των ιστορικών δρώντων και των ιστορικών αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου