Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Υπογράφω!

γράφει η Γιώτα Καραδήμα

Πολλές φορές στο παρελθόν, η στήλη αυτή φιλοξένησε άρθρα για τον κίνδυνο των γενετικώς τροποποιημένων («μεταλλαγμένων»), για την ιεροσυλία που διαπράττεται από τη
ληστρική απληστία λίγων πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας διατροφής, της υγείας αλλά και της αξίας που ο κάθε πολιτισμός προσδίδει στη φύση και στα γεννήματά της. Άρθρα που περιέγραφαν μια αρνητική κατάσταση, έναν κίνδυνο που παραμονεύει στη γωνία.

Δυστυχώς όλο και πιο πολύ, ο εφιάλτης αυτός παίρνει σάρκα και οστά: το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ετοιμάζεται να χορηγήσει 30 πατέντες για βρώσιμα φυτά στη Μονσάντο.

Πρόκειται για φυτά βασικά στη διατροφή μας. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν αυτής της κολοσσιαίας αγροχημικής πολυεθνικής, που κυριαρχεί στον τομέα των γενετικώς τροποποιημένων φυτών, θα βρούμε: DDT, PCB, Agent Orange και το καρκινογόνο RoundUp.

Αν στο σκηνικό αυτό προσθέσουμε την αναξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (αρμόδιας για να ερευνά για την ασφάλεια των προϊόντων), τις πιέσεις για υπογραφή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου TTIP, το γεγονός ότι πλέον μεμονωμένα η κάθε ευρωπαϊκή χώρα καλείται να αναμετρηθεί με τις πολυεθνικές σε περίπτωση άρνησης εισαγωγής των προϊόντων τους, τη μειωμένη δύναμη αντίστασης και διαπραγμάτευσης των χωρών λόγω κρίσης, αλλά και την προσπάθεια αγοράς της επίσης γιγαντιαίας πολυεθνικής Sygenta από τη Monsanto, φαίνεται να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια ελπίδας και δράσης.

Όμως, έτσι δεν ήταν πάντα; Ο τύραννος καταδυναστεύει τον αδύναμο, εκβιάζοντας και στήνοντας ασφυκτικό κλοιό γύρω του, βασιζόμενος στην αδυναμία, την αμάθεια του τελευταίου. Η άγνοια όμως σήμερα δεν δικαιολογείται. Η τυραννία στην εποχή μας βασίζεται στη σιωπηρή κι ένοχη συναίνεση μας, βασίζεται στην αδράνεια.

Υπάρχουν τρόποι να δράσουμε. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε και να μοιράζουμε τη γνώση στο περιβάλλον μας. Μπορούμε να στηρίξουμε κινήσεις που εναντιώνονται στα γενετικώς τροποποιημένα και στη συμφωνία ΤΤΙΡ. Μπορούμε να διεκδικούμε για μας και τα παιδιά μας σωστή και καθαρή τροφή, να σεβόμαστε τη Φύση, να αλλάξουμε καταναλωτικά πρότυπα, να απαιτήσουμε άλλα κοινωνικά μοντέλα και να αγωνιστούμε γι’ αυτά…

Χρειάζεται όμως να αντιδράσουμε τώρα! Ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα, είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια της οργάνωσης Patents on Seeds! με την υπογραφή μας. Η Patents on Seeds! απευθύνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν τη χορήγηση στις παραπάνω πατέντες. (Δείτε περισσότερα στην ανάρτηση του Πελίτι)

Υπογράφουμε εδώ: no-patents-on-seeds.org/en/recent-activities/sign-now-individual

Στο 12λεπτο βίντεο που ακολουθεί, βλέπουμε τα αποτελέσματα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ έρευνας Σεραλίνι για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης του γενετικώς τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού ΝΚ603. Η έρευνα Σεραλίνι έγινε με τη χρήση πειραματόζωων. Μάθετε περισσότερα για την έρευνα εδώ. Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως και πολλές εικόνες στο βίντεο, είναι σοκαριστικές.

(αν οι υπότιτλοι δεν εμφανιστούν αυτόματα, πιέστε το αντίστοιχο εικονίδιο στην κάτω δεξιά γωνία του βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου