Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι για τη διαχείριση των απορριμμάτων: "Στα σοβαρά θέματα οφείλουμε να στεκόμαστε με σοβαρότητα"


Η ανακοίνωση του δημάρχου Αλίμου σχετικά με την παραχώρηση 12 στρεμμάτων στον χώρο του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων (σύμφωνα με τον
σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής) πετυχαίνει ακριβώς αυτό που φαινομενικά δείχνει να τον ανησυχεί, δηλαδή την παραπληροφόρηση των πολιτών του Αλίμου πάνω στο ζήτημα της διαδημοτικής μονάδας διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Ο κ. Κονδύλης γνωρίζει πολύ καλά, μετά τη συνάντηση των δημάρχων με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Καπάταη, ότι το επόμενο βήμα, ήταν ακριβώς αυτό που έκανε η κ. Βαλαβάνη. Δηλαδή, να παραχωρηθεί η έκταση, όπως, άλλωστε, οι ίδιοι οι τέσσερις δήμαρχοι είχαν ζητήσει κατά τη συνάντηση.


Αυτό ήταν και το πραγματικά επιθυμητό, δηλαδή το υπουργείο να επισημοποιήσει και να προωθήσει την πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πρόταση που διατυπώθηκε ήδη από το 2012 , όταν τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων ψήφισαν για τη δημιουργία διαδημοτικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης στο Ελληνικό.

Συνεπώς, τα περί “διαλόγου και συνεννόησης”, που αναφέρει στην ανακοίνωσή του, δεν είναι παρά τετριμμένη κριτική, ελλείψει επιχειρημάτων, αφού ήδη είχε προηγηθεί διάλογος με την Περιφέρεια πάνω σε μία ήδη διατυπωμένη θέση και πρόταση.

Ο ίδιος ο δήμαρχος, όμως, αρνήθηκε τον διάλογο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πρώτη ευκαιρία για έναρξη διαλόγου δόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 20ής Μαΐου, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της άποψης της διοίκησής του για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Εκεί ο δήμαρχος αρνήθηκε τον διάλογο και την επί της ουσίας συζήτηση, καθώς ζήτησε να τοποθετηθούμε μόνον για την αναγκαιότητα ανάθεσης μελέτης εκπόνησης τοπικού σχεδίου σε εξωτερικό συνεργάτη και μάλιστα με κόστος 10.000 ευρώ.

Το πιο σοβαρό, όμως, σημείο στην ανακοίνωση του κ. Κονδύλη είναι το γεγονός ότι ο ίδιος αφήνει να αναπαράγεται η παραπληροφόρηση περί “χωματερής στο Ελληνικό”. Ο δήμαρχος, με τη βαρύτητα του θεσμικού του ρόλου, όφειλε στην ανακοίνωση αυτή να εξηγήσει στους πολίτες υπεύθυνα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο της Περιφέρειας ουδεμία σχέση έχει με χωματερή.

Επειδή αφορά στον διαχωρισμό στην πηγή τεσσάρων υλικών (γυαλιού, χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού), τα οποία θα βρίσκονται πια σε καθαρή μορφή, όταν θα φτάνουν στον χώρο συγκέντρωσης, ώστε να προωθηθούν για ανακύκλωση και πώληση, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Δήμου και συμβάλλοντας στη μείωση των δημοτικών τελών. Συνεπώς είναι ό,τι πιο σύγχρονο και υγειονομικά άρτιο έχει διαχρονικά διατυπωθεί για τον συγκεκριμένο χώρο.

Αφού, όμως, ο δήμαρχος γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει χωματερή στο Ελληνικό, προς τι η διαβεβαίωση ότι “δεν θα συναινέσει στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Ελληνικό”; Προς τι η διαβεβαίωση ότι θα είναι σε “αγωνιστική επαγρύπνηση”; Για ποιο πράγμα ακριβώς; Για το τίποτε;

Η εφαρμογή του προτεινόμενου νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτωνπροϋποθέτει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, αφού αφορά και στην αλλαγή των καθημερινών συνηθειών μας. Συνεπώς, τα περί “ελλιπούς επίσημης ενημέρωσης” των πολιτών καλό είναι να τα εφαρμόσει πρώτα ο ίδιος.

Τέλος, αναρωτιόμαστε ποιον λόγο έχει ο κ. Κονδύλης να ανησυχεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 12 στρεμμάτων; Θέλουμε ή όχι τα 12 στρέμματα; Εμείς λέμε ξεκάθαρα, ναι.

Το νομικό πλαίσιο της όποιας αξιοποίησης, σε αυτή τη φάση δεν έχει ουδεμία σχέση με τη λύση που τελικά θα δοθεί. Μήπως έρχεται και αυτό να προστεθεί στη θολή άποψη που διατυπώνει τον τελευταίο χρόνο πάνω στην “επένδυση” του Ελληνικού από τη Lamda D., παρότι ο ίδιος έχει συμμετάσχει στις ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Αλίμου για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΠ;

Περιμένουμε από τον δήμαρχο να καταθέσει το τοπικό σχέδιο της δικής του διοίκησης. Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι θα συνεργαστεί, καταθέτοντας τη δική του πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόταση που ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο) ώστε να αποκτήσει, επιτέλους, ο Δήμος μας ένα σύγχρονο, οικολογικό, οικονομικό και βιώσιμο μοντέλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Έως τότε, καλούμε τον δήμαρχο να εφαρμόσει, τουλάχιστον, τη δημοκρατική αρχή της διαφανούς και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών του Αλίμου. Δεν είναι ώρα για εντυπωσιασμούς… Στα σοβαρά θέματα, οφείλουμε να στεκόμαστε με σοβαρότητα…

Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου