Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ραδιόφωνο - Ν. Ξυδάκης: «Ίσως ενοχλεί η δραστηριότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού»

O αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μίλησε στο Κόκκινο Ρόδου 96.9 και την Πόλυ Χατζημάρκου, απαντώντας ανάμεσα σε άλλα, σε δύο σημαντικά ζητήματα: τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόσφατη αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ καθώς και στο ζήτημα του λογοκριμένου καλλιτεχνικού έργου του Kris Verdonck.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Ξυδάκης βρίσκεται στη Ρόδο από το Σάββατο (30 Μάη), συνομιλώντας με θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες από το χώρο του πολιτισμού, κάνοντας αυτοψίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία ενώ το πρωί της Δευτέρας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Παιδείας και Πολιτισμού ITN-DCH “Initial Training Network for Digital Cultural Heritage”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος για την αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ (5 στα 7 μέλη, παραμένει ο κ. Λούκος και ο κ. Πολυχρονόπουλος);


«Και εγώ αναρωτιέμαι…» μας λέει ο κ. Ξυδάκης. «Διότι, πρώτον, είθισται οι κυβερνήσεις να αλλάζουν συμβούλια και, δεύτερον, ήταν ένα συμβούλιο που είχε κάποια φαινόμενα δυσλειτουργίας και είπαμε να κάνουμε μια διοικητική ανανέωση για το υπόλοιπο της θητείας. Θέλουμε να δώσουμε μια άλλη ώθηση.

»Ειπώθηκε ότι τα μέλη δεν ειδοποιήθηκαν. Αυτό είναι κατά 90% ψευδές διότι οι άνθρωποι που αντικαταστήθηκαν, είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους πλην ενός προσώπου. Άρα ήταν ενήμεροι ότι θα γινόταν η αλλαγή, η οποία άργησε διότι υπήρχαν τεχνικά κωλύματα, έλειπε ο Υπουργός και ο Πρόεδρος και πέρασαν δυο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Για το ένα πρόσωπο, δεν έχουμε καταλάβει και εμείς τις συνθήκες με τις οποίες δεν έγινε η ενημέρωση, διότι προσπαθούσε η νομική σύμβουλος του Υπουργείου να επικοινωνήσει με το γραφείο του και είχαμε τη διαβεβαίωση ότι είχε γίνει η ενημέρωση έστω και εμμέσως.

»Μια καινούρια κυβέρνηση μπορεί να επαναχαράξει μια διοικητική και λειτουργική πορεία. Κατηγορηθήκαμε για κομματικές επιλογές, κάτι που είναι τουλάχιστον άστοχο αν κατηγορήσεις ως κομματικό πρόσωπο τη Μάγια Λυμπεροπούλου ή τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου! Είναι άνθρωποι καταξιωμένοι στο χώρο της τέχνης οι οποίοι προσφέρουν αμισθί μια υπηρεσία επιβαρύνοντας το καλλιτεχνικό τους έργο.

»Ίσως ενοχλεί η δραστηριότητα της καινούριας κυβέρνησης και της καινούριας ηγεσίας στο Υπουργείο Πολιτισμού που επιχειρεί μεθοδικά, αργά έναν εκσυγχρονισμό και μια αλλαγή προσώπων προς την κατεύθυνση της απόλυτης αξιοκρατίας, και ως προς τις καλλιτεχνικές ικανότητες των προσώπων που μπαίνουν στους οργανισμούς και ως προς το νέο ήθος αξίας και λειτουργικότητας που φέρνουν. Ίσως επίσης ενοχλεί ότι δεν είναι κάποιοι ασήμαντοι κομματικοί αλλά είναι άνθρωποι καταξιωμένοι μέσα στην κοινωνία, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Είναι μια καινούρια πολιτική αντίληψη που κάποιοι δε μπορούν να καταλάβουν...»

Σχετικά με τη λογοκρισία του video performance έργου από έναν ιερέα, την απόσυρσή του από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία εγκαλεί την Πολιτεία που δεν κατάφερε «να προστατέψει την ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να την απολαμβάνουν ακόμα και στον δημόσιο χώρο», ο αναπλ. Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε:

«Ουδέποτε κλήθηκε η πολιτεία, από κανέναν φορέα, να προστατέψει ένα έργο τέχνης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η πολιτεία δεν έχουν καμία ευθύνη για το ότι το έργο δεν προβλήθηκε. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είχε την ευθύνη, την επιλογή, την αξιέπαινη πρωτοβουλία να κάνει μια παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και να δείξει ένα έργο το οποίο εγώ προσωπικά, θεωρώ ότι είναι πολύ συγκινητικό και σε παρακινεί να σκεφτείς. Την ευθύνη έχει η Στέγη, ως παραγωγός, για να το υπερασπιστεί πολιτικά, ηθικά, καλλιτεχνικά και αν ζητηθεί η συμπαράσταση μας, τότε θα κριθούμε αν θα την δώσουμε ή όχι. Εγώ την είχα ήδη δώσει (σημ. με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook) χωρίς να κληθώ! Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να καλούμε την εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε λειτουργίες που ενδεχομένως έχει κινήσει η Δικαιοσύνη.

»Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ξέρω καν αν υπήρξε εισαγγελική παραγγελία, από όσο καταλαβαίνω υπήρξε παρέμβαση αστυνομικού οργάνου. Όταν μάθουμε ακριβώς και αρμοδίως ποια είναι η νομική/διοικητική διαδικασία η οποία οδήγησε τη Στέγη στην οικειοθελή απόσυρση του έργου (δεν έγινε κατασταλτική λογοκρισία), τότε μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου