Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Οι ιερές συμμαχίες των εραστών της λιτότητας

του Στέλιου Παππά *

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σε απόλυτη σύγκλιση με το ΔΝΤ και με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν ανεβεί στα κάγκελα για την επικείμενη συμφωνία.

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν οι δυνάμεις της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας στα προηγούμενα πέντε χρόνια προβάλει ένα συνολικά διαφορετικό υπόδειγμα.

Πρώτον διαφορετικό υπόδειγμα για τον τρόπο κατανομής των βαρών, δηλαδή να κατανεμηθεί το βάρος στα εισοδηματικά στρώματα που έχουν δυνατότητα και κυρίως σε αυτά που τα προηγούμενα χρόνια δεν συμμετείχαν στην κατανομή των βαρών ή συμμετείχαν ανισότιμα.
Αυτός άλλωστε είναι ο δρόμος για να περισωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Αν έχουν κάποιον άλλο τρόπο για να αποτραπούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ας τον πουν.

Δεύτερον εναλλακτικό υπόδειγμα για την διέξοδο από την κρίση είναι η προσπάθεια ανακοπεί η ύφεση και να οδηγηθούμε σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό συνεπάγεται ένα πακέτο, χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό, που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην χρηματοδότηση δράσεων της πραγματικής οικονομίας. Το υπόδειγμα αυτό απαραίτητα πρέπει να περιλαμβάνει και την προοπτική διευθέτησης του χρέους για να απαλλαγεί η ελληνική οικονομία αλλά και ο λαός μας από το άγχος της επόμενης μέρας.

Το τρίτο σκέλος του εναλλακτικού μας υποδείγματος είναι η δημοκρατία και η διασφάλιση ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων για κάθε πολίτη που βρίσκεται στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας. Εδώ οι εξετάσεις που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είναι χωρίς καμιά αμφιβολία στον αντίποδα του αυταρχισμού και της “δημοκρατίας” των ΜΑΤ. Στο δίλημμα αυταρχισμός ή σεβασμός στην δημοκρατία η επιλογή μας είναι αταλάντευτη, με την δημοκρατία και τον σεβασμό στα δικαιώματα. Το μαρτυράει ο καθολικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, η επικείμενη καθιέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η εφαρμογή της μεταναστευτικής μας πολιτικής, οι προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς, η εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου και μια σειρά άλλες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Το υπόδειγμα που μας προτείνουν οι νεοφιλελεύθεροι στην Ευρώπη και εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια μαρτυράει την ανησυχία τους, μήπως κληθούν να συμμετάσχουν στα βάρη οι έχοντες, μήπως εξασφαλίσει η κυβέρνηση το πακέτο για αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και τέλος μήπως εκτός από τον αυταρχισμό υπάρξει και η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Ο τελικός κριτής όλων είναι και θα παραμείνει ο λαός για να κρίνει όλους, κάθε πολιτική δύναμη αλλά και τους ομογάλακτους της έξω από την χώρα.

Ο λαός θα κρίνει ποιος και γιατί θέλει να ακυρώσει το εγχείρημα που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Αλλά και ποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το εγχείρημα δεν έχει επιστροφή.

Θα προχωρήσει.

* μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: toideologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου