Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η κατασκήνωση και η επίδρασή της στο παιδί

Το καλοκαίρι ήρθε, τα σχολεία κλείνουν σε λίγες μέρες και τα παιδιά θα μείνουν χωρίς πρωινή απασχόληση αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη απειλή του καλοκαιριού: την ανία. Μέχρι τη στιγμή που θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για τις διακοπές, αφιερώνουν τις ημέρες τους στην τηλεόραση και στα παιχνίδια μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το πέρασμα από το φορτωμένο πρόγραμμα του χειμώνα στη ραστώνη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σοκ στα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα. Το να βρεθούν ξαφνικά μέσα στο σπίτι, χωρίς να κάνουν κάτι συγκεκριμένο ανατρέπει το φυσιολογικό τους ρυθμό. Γιατί για τα παιδιά το φυσιολογικό είναι η κίνηση και η δράση.

της Βασιλικής Β. Παππά

Το παιχνίδι, είναι ένα μέσο με το οποίο το παιδί κατακτά τον κόσμο γύρω του και συμβάλλει στην πολύπλευρη οικοδόμηση της προσωπικότητάς του. 
Ένας διαπρεπής ψυχολόγος, ο Γάλλος Ζαν Σατώ, είπε ότι «το παιδί, που δεν ξέρει να παίζει είναι ένας μεγάλος, που δεν ξέρει να σκέπτεται».

Από την άλλη, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του μυϊκού, του οστέινου, του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματός του.

Το παράλογο είναι να περνούν ατέλειωτες ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκτιμάται πως τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 18 ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας τηλεόραση.

«Τα αδρανή παιδιά θα γίνουν αδρανείς ενήλικοι», επισημαίνουν οι ειδικοί και υπογραμμίζουν τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Αmerican Heart Association) χαρακτηρίζουν την αδράνεια ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία - ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την υγεία και προτείνουν μια σειρά από δραστηριότητες τις οποίες όλα τα παιδιά θα έπρεπε να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Το περπάτημα, το ποδήλατο, το παιχνίδι στον δρόμο, η ενασχόληση με κάποιο ομαδικό άθλημα ή και η γυμναστική στο γυμναστήριο είναι δραστηριότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του χειμώνα, ξεχνιούνται όμως αυτόματα όταν κλείνουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το ομαδικό παιχνίδι δημιουργεί όμοιες καταστάσεις με εκείνες, που το παιδί θα συναντήσει στον ενήλικο βίο του, σχεδόν καθημερινά, όπως είναι η άμιλλα, ο συναγωνισμός, ο ανταγωνισμός, η συνεργασία, η αλληλεγγύη. Επίσης το προετοιμάζει στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και το μαθαίνει να τις μετέρχεται ή να τις υπερνικά, ανάλογα και πάντοτε με την τιμιότητα, με θάρρος, με ειλικρίνεια, με φιλαλήθεια και γενικότερα με ανθρωπιά και πολιτισμό.

Σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται η παρέμβαση των γονιών. Την ιδανική λύση για το καλοκαίρι αναμφισβήτητα αποτελούν οι κατασκηνώσεις, δεδομένου ότι απασχολούν τα παιδιά όλη την ημέρα με δημιουργικές δραστηριότητες, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η εννεάμηνη περίοδος του σχολείου είναι πράγματι περίοδος εργασίας και για πολλά παιδιά περίοδος σκληρής και κουραστικής εργασίας. Γι’ αυτό, την περίοδο των διακοπών τα παιδιά, χρειάζονται ανάπαυση και αλλαγή. Όταν λέμε ανάπαυση , δεν εννοούμε ακινησία, ησυχία, που είναι έξω από την παιδική φύση, ή μόνο διασκέδαση και απραξία. Όταν λέμε αλλαγή, εννοούμε νέα απασχόληση, κάποιο πρόγραμμα, άσχετο με το σχολικό του χειμώνα.

Στην κατασκήνωση το παιδί θα δουλέψει, θα εργαστεί, θα γυμναστεί, θα κινηθεί, θα ωφελήσει και σώμα και νου και ψυχή, στο σύνολο τον εαυτό του. Γιατί το παιδί μέσα από την κοινή συμβίωση, αποκτά ικανότητες συνεργασίας με τους άλλους, αποκτά αυτοπεποίθηση και σχηματίζει την πραγματική
εικόνα του εαυτού του.

Όλες οι ενασχολήσεις, οι εκδηλώσεις και όλη η ζωή της ημέρας είναι πλήρης και οργανωμένη και ανταποκρίνεται πλήρως στις εσωτερικές ανάγκες, κλίσεις και διαφέροντα των κατασκηνωτών, που έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχή τους και τους παρωθούν στη χρησιμοποίηση όλων των δυνάμεών τους.

Ακόμη, εκτός των γενικών διαφερόντων για όλα τα παιδιά στην κατασκήνωση υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα, διαφέροντά τους, πρακτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, μουσικά (πολλές κατασκηνώσεις διαθέτουν κινηματογράφο και θέατρο), αθλητικά και πολλά άλλα διαφέροντα κατά τρόπο φυσιολογικό και αβίαστο.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα διαφέροντα στο παιδί, όταν ζήσει στην κατασκήνωση θα του γεννηθούν και θα αποτελέσουν αμέσως το κέντρισμα για δράση, απόκτηση και μάθηση, συνεπώς για εξέλιξη και ανάπτυξη, σωματική, ψυχική και πνευματική.

Στην κατασκήνωση το παιδί αποκτά, με φυσικό και αβίαστο τρόπο, τις διάφορες ανθρώπινες συνήθειες της καθημερινής ζωής και των αναγκών της (πλύσιμο, προσευχή, φαγητό, ανάπαυση, ύπνο, ένδυση, υπόδηση, με ταχύτητα, με τάξη, με ακρίβεια, με πειθαρχία, με συνέπεια) καθώς και διάφορους καλούς τρόπους και καλή συμπεριφορά. Ακόμη, η κοινή προσευχή οδηγεί στην αβίαστη και φυσική καλλιέργεια του θρησκευτικού συναισθήματος. Τις συνήθειες αυτές τις αποκτούν παρατηρώντας και μιμούμενοι τους μεγαλύτερους, χωρίς προτροπή, πολλές φορές χωρίς υπόδειξη, χωρίς να γίνεται υποχρεωτικά ή βίαια και τούτο έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Μέσα στην κατασκήνωση του προσφέρονται ευκαιρίες να γνωρίσει τη ζωή στη φύση, να ακονίσει το πνεύμα του μέσα στα πρωτότυπα παιχνίδια, να επιβεβαιώσει αλλά και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να αποκτήσει νέες αληθινές φιλίες και να διασκεδάσει δημιουργικά.

Καταλύτης για την επιτυχία των παραπάνω είναι η ομαδική ζωή στην κατασκήνωση που συντελεί αποφασιστικά στην ανάπτυξη του αισθήματος συνεργασίας, άμιλλας, αυτοκυριαρχίας και προσφοράς.

Όσον αφορά στην επιλογή της κατάλληλης κατασκήνωσης, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ερευνήσετε αρκετά. Κατασκηνώσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, πρέπει να κατασταλάξετε και στο εάν η παιδική κατασκήνωση στην οποία θα στείλετε τα παιδιά σας θα είναι ιδιωτική ή δημόσια. Οι περισσότερες κατασκηνώσεις, στελεχώνονται από ανθρώπους που έχουν πείρα και τους αρέσει η ενασχόληση με τα παιδιά – παράγοντας πολύ σημαντικός για την επιλογή της κατάλληλης κατασκήνωσης.

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, πόσο ζωηρά και πρόθυμα για εργασία επιστρέφουν πάλι το Σεπτέμβρη στο σχολείο τα παιδιά που πέρασαν ένα μέρος των διακοπών τους σε κατασκήνωση. Αν η επιλογή σας είναι σωστή, τότε είναι σίγουρο ότι τα παιδιά σας θα περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Πηγή: fractalart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου