Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης
Τσίπρας σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τη στάση τμήματος των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η περίεργη στάση δυο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Αυτό το σχόλιο το έκανε ο πρωθυπουργός προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πυρετώδεις θα είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς, πέραν των «επαφών» κορυφής, το βράδυ συνεδριάζει το Eurogroup, εν όψει της αυριανής, καθοριστικής Συνόδου Κορυφής.

Το μεσημέρι (2.00μμ ώρα Βελγίου), οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πιθανότατα με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα αποτελέσματα της προηγηθείσας (τη Δευτέρα) Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει την τελική του έγκριση με ψηφοφορία, σήμερα Τετάρτη, για το επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων.

Το κλίμα, μέσα στο οποίο θα γίνουν οι σημερινές και αποψινές διεργασίες, το καθόρισε εν πολλοίς η γνωστή, αιφνίδια επιστροφή του ΔΝΤ σε αξιώσεις που σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο συνθέτουν καθαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτό και την ΕΕ.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ, η οποία απειλεί να περιπλέξει τις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις, μόνο ασύμβατη προς τη… φύση και τις «ιστορικές παραδόσεις» του Ταμείου δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το ΔΝΤ παρενέβη υπέρ ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και εις βάρος των μισθολογικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ, επικαλούμενο την ανάγκη «τόνωσης της επιχειρηματικότητας», αξιώνει να μείνουν εκτός της τελικής συμφωνίας σχεδόν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των εταιριών: Η έκτακτη εισφορά 12% για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, η αύξηση συντελεστή από 26% σε 29% σε ΑΕ, η επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα περσινά επίπεδα, κλπ. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να κληθούν να επωμισθούν, πάλι, όλα τα βάρη της «δημοσιονομικής προσαρμογής»…

Η συγκεκριμένη κίνηση του ΔΝΤ επιδιώκει βεβαίως να νοθεύσει τη φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης, η οποία έχει γίνει αποδεκτή ως βάση της περαιτέρω συζήτησης. Ταυτοχρόνως, το ΔΝΤ «μαρτυρά» κατ’ αυτόν τον τρόπο πόσο… «ειλικρινής» ήταν η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, όταν διατεινόταν (και το έχει κάνει αρκετές φορές) πως ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας έγκειται στο ότι δεν πληρώνουν όσο χρειάζεται οι εύποροι…

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου