Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μαδρίτη και Βαρκελώνη και επισήμως στα χέρια της Αριστεράς

Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, η Μανουέλα Καρμένα και η Άντα Κολάου, οι επικεφαλής των νικηφόρων συνδυασμών με τη στήριξη των Podemos, ανέλαβαν τα ηνία της διακυβέρνησης των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ισπανίας, της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Οι συνδυασμοί της αριστεράς κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων περιφερειών αλλά και την πλειονότητα των πιο πολυπληθών δήμων της χώρας, ενώ το Λαϊκό Κόμμα- PP «καταποντίστηκε» κρατώντας μόνο τη Μάλαγα και τις πρωτεύουσες με τους λιγότερους κατοίκους.

Οι δυο γυναίκες που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά χρέη δημάρχου κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους μέσα στα δημοτικά τους συμβούλια, με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος- PSOE, χωρίς όμως τον σχηματισμό συγκυβέρνησης.

Το γεγονός πως οι δύο αυτές γυναίκες έχουν συγκεντρώσει τα βλέμματα όχι μόνο της ισπανικής κοινής γνώμης αλλά και της διεθνούς δεν είναι τυχαίο, καθώς για πρώτη φορά οι τοπικές αρχές των δύο πρωτευουσών αναδείχθηκαν με ένα πρόγραμμα θέσεων πολύ διαφορετικό από όσων είχαν εκλεγεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η κοινωνική πολιτική και τα μέτρα για την ανακούφιση των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων ήταν ψηλά στην ατζέντα των δύο υποψηφίων.

Οι δύο γυναίκες δήμαρχοι αποτελούν ζωτικό κομμάτι των κινημάτων στις πόλεις τους.

Η Μανουέλα Καρμένα πρώην δικαστής, έχοντας δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στη διαφθορά συσπείρωσε γύρω από το πρόσωπό της «Αγανακτισμένους», ακτιβιστές και αριστερούς και αναδείχθηκε δήμαρχος της Μαδρίτης, της πόλης που τα τελευταία 25 χρόνια κυβερνούσε η δεξιά.

Η Άντα Κολάου ακτιβίστρια και ηγετική μορφή της «Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις» (PAH) έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης με τον συνδυασμό του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και τη στήριξη του Podemos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου