Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ν. Ξυδάκης: "Ο επαναπατρισμός της μαρμάρινης κεφαλής του Ερμή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αρχαιολόγων"

Ως μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αρχαιολόγων χαρακτήρισε τον επαναπατρισμό της μαρμάρινης κεφαλής του Ερμή ο υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Παράλληλα σημείωσε την αποφασιστική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και της Ρένας Δούρου, θεωρώντας την ως πρώτο βήμα από ένα ευρύτατο δίκτυο συμπράξεων μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής, που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες.

"Σπουδαία μέρα η σημερινή καθώς για πρώτη φορά έχουμε απτά αποτελέσματα της συνέργειας δύο φορέων του ελληνικού κράτους. Χωρίς μεγαλοστομίες, εξαγγελίες και διαγκωνισμούς. Η Περιφέρεια Αττικής -σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού- χρηματοδότησε τον επαναπατρισμό της κεφαλής του Ερμή.", τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη:

«Ο επαναπατρισμός της μαρμάρινης κεφαλής του Ερμή, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αρχαιολόγων. Χρονολογημένη στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος- 2ος αι. μ.Χ.), η κεφαλή απεικονίζει τον θεό ως οδηγό των ανθρώπων.

Αν και το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν καταγεγραμμένο στα μητρώα της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση με τέτοια αδιάσειστα στοιχεία, ώστε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Μπόναμς να υποχρεωθεί να αποσύρει την κεφαλή του Ερμή από τη δημοπρασία του περασμένου Οκτωβρίου.

Να αναφερθεί πως, χωρίς υπερβολή, στον τομέα του πολιτισμού η χώρα μας είναι μια υπερδύναμη. Είναι πρωτοπόρος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία όχι μόνο του ελληνικού, αλλά του παγκόσμιου πολιτισμού και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι δε Ελληνες αρχαιολόγοι είναι αριστείς στον εντοπισμό των παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων.

Θα ήθελα τέλος να σημειώσω πως η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και της κυρίας Ρένας Δούρου υπήρξε αποφασιστική. Είναι μάλιστα το πρώτο βήμα από ένα ευρύτατο δίκτυο συμπράξεων 
μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής, που θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας τους επόμενους μήνες».

Ρένα Δούρου: «Για πρώτη φορά έχουμε απτά αποτελέσματα της συνέργειας δύο φορέων του ελληνικού κράτους»

Στην εκδήλωση για τον επαναπατρισμό και την παρουσίαση της κεφαλής του Ερμή, πήρε μέρος η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς η Περιφέρεια χρηματοδότησε την επιστροφή του αρχαιολογικού ευρήματος στην Ελλάδα.

Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί για πρώτη φορά έχουμε απτά αποτελέσματα της συνέργειας δύο φορέων του ελληνικού κράτους. Χωρίς μεγαλοστομίες, εξαγγελίες και διαγκωνισμούς». «Να που υπάρχουν κλεμμένα που επιστρέφουν και διεκδικήσεις που είναι επιτυχείς!» ανέφερε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι ο πολιτισμός «δεν μπορεί να νοείται ως πολυτέλεια ή κάποιου είδους "παράπλευρη απώλεια" της οικονομικής κρίσης». «Αντίθετα, είναι ο παράγοντας που θα επιτρέψει στη χώρα να τροχοδρομήσει με αξιοπρέπεια», τόνισε, προσθέτοντας: «Εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ ένα νέου τύπου ολιστικό παράδειγμα ανάπτυξης για την Αττική, που περιλαμβάνει το πολιτιστικό κεφάλαιο με έμφαση στις γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των κεντρικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών της Αττικής».

Τέλος, η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι θα «ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες, καθώς η Περιφέρεια Αττικής σε ανάλογες περιπτώσεις θα συμβάλλει αποτελεσματικά στο έργο του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Περισσότερα: www.yppo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου