Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

”Tο Ελληνικό δεν θα γίνει χωματερή”, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Xρήστος Καπάταης

"Καλά θα κάνουν χωματερή το Ελληνικό; Πού είναι η ανάπτυξη που έλεγαν. Μιλούσαμε για μητροπολιτικό πάρκο και τώρα θα γίνει χωματερή; Να τα πάρει σπίτι της τα σκουπίδια η Βαλαβάνη.”

Αυτά είναι μερικά από τα πιο ήπια σχόλια που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για την είδηση της παραχώρησης 12 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων Αλίμου, Ελληνικού-
Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου.

Οι πολίτες ανησυχούν δικαιολογημένα και ο κατάλληλος άνθρωπος για να τους δώσει απαντήσεις είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης, ο οποίος έχει πάρει το οκ από τους δημάρχους για να εξασφαλίσει χώρο, στο πρώην αεροδρόμιο.

Μάλιστα όλα είχαν συμφωνηθεί σε συνάντηση που είχε γίνει στις 12 Μαϊου.


Ερώτηση: Ο κόσμος ανησυχεί. Θα γίνει χωματερή στο Ελληνικό;

Χρήστος Καπάταης:


“Καταρχήν δεν μιλάμε για σκουπίδια, μιλάμε για κέντρο διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κλπ).

Δεν θα γίνεται κανενός είδους βαριάς μηχανικής ή άλλης επεξεργασίας. Ουσιαστικά μιλάμε για δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, τον διαχωρισμό τους, έτσι ώστε να μπορούν από εκεί και πέρα να διαχωριστούν ως προϊόν προς πώληση.

Από την παραπάνω διαδικασία, μόνο κέρδος υπάρχει για τον δήμο, τους δημότες αλλά και για το σύνολο των πολιτών. Σίγουρα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να είναι εφικτές οι ενέργειες από τους Δήμους.

Ερώτηση: Πολλοί λένε γιατί δεν πάνε στον Υμηττό για να κάνουν τη δουλειά.

Χρήστος Καπάταης:


“Δεν υπάρχει άλλος πιο κατάλληλος χώρος. Ο Υμηττός αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Στο εξωτερικό υπάρχουν παρόμοια κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών που βρίσκονται μέσα σε πόλεις, κάτω από πλατείες και δεν ενοχλούν κανέναν.

Άλλωστε πρόθεση όλων μας είναι παρόμοιοι χώροι να είναι πρότυπα. Χώροι, κατά κύριο λόγοστεγασμένοι με μηδενική όχληση.

Είναι σίγουρο ότι πολλές άλλες δραστηριότητες εντός των πόλεων π.χ ένα μικρό κατάστημα εστίασης, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη όχληση από αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Άλλωστε, είναι υποχρέωση των δήμων να το κάνουν. Αυτή τη στιγμή όλα τα απορρίμματα καταλήγουν στη Φυλή με κόστος 50 ευρώ/τόνο. Αν οι δήμοι πουλούν τα ανακυκλώσιμα, θα κερδίζουν περίπου 200 ευρώ/τόνο. Θα υπάρχουν έσοδα για να γίνονται κοινωφελή έργα. Έτσι γίνεται στο εξωτερικό, έτσι θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά και στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα μελλοντικά σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο; Δεν θα υποβαθμιστούν οι γύρω περιοχές;

Χρήστος Καπάταης:


“Και βέβαια όχι. Οποιοδήποτε σχέδιο τελικά επικρατήσει για την ανάδειξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων του. Αυτό διδάσκει η διεθνής εμπειρία.

Δυστυχώς έως σήμερα το μόνο που κάναμε είναι να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να τα πετάμε στην Φυλή. Τα ποσοστά ανακύκλωσης στον Νότιο Τομέα κυμαίνονται από 1,7 - 3%!

Αντιλαμβάνεστε ότι επί της ουσίας δεν κάναμε τίποτα. Σήμερα με το σχέδιο μας τα πράγματα αλλάζουν. Σκοπός μας είναι στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε στο μέσο όρο ποσοστού που υπάρχει στην Ευρώπη.

Επεξεργαζόμαστε ειδικότερα σχέδια που αφορούν π.χ το υπόλειμμα από τα κλαδέματα, ή την ειδική διαχείριση από το οργανικό υπόλειμμα των λαϊκών αγορών.

Τέλος, πρέπει οι δήμοι να οργανώσουν συζητήσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ήδη τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ο δήμος Αγίου Δημητρίου έχει προγραμματίσει μία τέτοια συζήτηση - διαβούλευση”.

Διαβάστε ακόμη:
Πηγή: geitoniamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου