Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Υπόθεση «28 ακίνητα»: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 3 μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το 2013, 18 προνομιακά ακίνητα έναντι πινακίου φακής σε θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank, ενώ ταυτόχρονα
χρησιμοποιούσε ως συμβούλους θυγατρικές των δύο συγκεκριμένων τραπεζών, είπε στο Κόκκινο ο Γιάννης Καρδαράς, εκ των τριών δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά οι οποίοι είχαν προσφύγει τότε για το συγκεκριμένο σκάνδαλο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για την υπόθεση -που είχε αναδείξει το Κόκκινο από τα μέσα Απριλίου- ο Εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε χθες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα 28 «φιλέτα» πουλήθηκαν αντί 261ός εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 1.000 ευρώ το στρέμμα που πήγαν στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους, ενώ το Δημόσιο πρέπει να πληρώνει ενοίκια που προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Καρδαράς, τονίζοντας ότι τώρα το Δημόσιο έχει την ευκαιρία να ασκήσει τώρα πολιτική Αγωγή.

Την προκαταρκτική έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννης Σέβης, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο τρεις δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, οι κ.κ. Ιωάννης Καρδαράς, Ιωάννης Βρέλλος και Ευάγγελος Τσουρούλης. Η επιμονή των τριών δικηγόρων απέδωσε καρπούς, καθώς η Εισαγγελία διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για την υπόθεση, την οποία αναλαμβάνει πλέον ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης.

Την σκανδαλώδη υπόθεση των «28 Ακινήτων» είχε αναδείξει με ρεπορτάζ το «Κόκκινο» από τα μέσα Απριλίου, συμβάλλοντας στην ανακίνηση της έρευνας.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία στο ρεπορτάζ του «Κόκκινου»:
Για να θυμίσουμε συνοπτικά τα στοιχεία της υπόθεσης, το ελληνικό Δημόσιο καλείται για τα επόμενα 20 χρόνια να πληρώνει ενοίκια, για να χρησιμοποιεί 28 κτίρια που του ανήκαν και τα οποία πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος. Το τελικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θ’ αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. εξασφάλισε μέσω της πώλησης για τους δανειστές! Σημειωτέον, τα κτίρια πουλήθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες δύο τραπεζών -της Εθνικής και της Eurobank- των οποίων δύο άλλες θυγατρικές συμβούλευαν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. κατά τη συναλλαγή!

«Πρόκειται για 28 κτίρια- «φιλέτα», που πουλήθηκαν κατά τη γνώμη μας έναντι πινακίου φακής. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι πρόκειται περί ενός μεγάλου σκανδάλου!», δήλωνε στο ρεπορτάζ του Κόκκινου ο κ.Γιάννης Καρδαράς, ένας από τους τρεις δικηγόρους που προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο εναντίον της πώλησης.

Το εισαγγελικό πόρισμα

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, παρ' ότι γνώριζαν ότι η συναλλαγή δεν ήταν συμφέρουσα για το δημόσιο, γνωμοδότησαν ομόφωνα προς το ΔΣ το αντίθετο. Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι η ζημία του δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 580 εκ. ευρώ –είναι περίπου το διπλάσιο από την τιμή πώλησης!

Οι εισαγγελείς αναφέρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις με τις οποίες τεκμηριώνεται η προκληθείσα ζημία για το δημόσιο. Τέτοιες είναι:
** Το συνολικό ποσόν 6,6 εκ. ευρώ που κατέβαλλε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για μίσθωση κενών ή εν μέρει κενών κτιρίων. (Κτίριο Κεράνη, Κτίριο Υπουργείου Υγείας – πρώην Ολυμπιακό Κέντρο γραπτού Τύπου).
** Υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα την μείωση του τιμήματος που εισέπραξε το Δημόσιο. (κτίριο Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου υπήρχε περιθώριο για ανέγερση νέων κτισμάτων από τον αγοραστή, καθώς ο συντελεστής δόμησης δεν είχε καλυφθεί πλήρως)
** Υποεκτίμηση της μελλοντικής υπεραξίας των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (Κτίριο Υπουργείου Παιδείας).

Οι διώξεις

Με βάση τα παραπάνω, τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική περίσταση του ν. 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος (ιδιαίτερα μεγάλη αξία του αντικειμένου του εγκλήματος).

Τα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με την δικογραφία, οι κατηγορούμενοι όφειλαν εντός δεκαημέρου να πιστώσουν το ποσόν στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου, με τους αναλογούντες τόκους, τους οποίους δεν απέδωσαν.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του ΔΣ δεν μπορούν να διωχθούν για απιστία, για πράξεις ή παραλείψεις που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως η αναφερόμενη. Έτσι τα τρία μέλη του ΔΣ διώκονται μόνο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Μαξίμου: Κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης η αποκατάσταση της ζημίας στη δημόσια περιουσία

Σε σχετικό σημείωμά του Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει, ούτε καν αξιολογικά, στο έργο της. Η απόδοση, όμως, των ευθυνών και η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη δημόσια περιουσία αποτελούν απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας και κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης».

Πηγή: www.stokokkino.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου