Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Μοσχάτο: "Έχουμε Πάπα" στον κήπο της Μεσοποταμίας, την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 9.00μμ

Η ταινία του Nanni Moretti "Έχουμε Πάπα - Habemus Papam" θα προβληθεί την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 9.00μμ από την Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας στον κήπο της συλλογικότητας, Πλάτωνος 13 στο Μοσχάτο.

Σενάριο: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli

Ηθοποιοί: Michel Piccoli, Nanni Moretti, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Margherita Buy

Λίγα λόγια

Μετά το θάνατο του Πάπα, το Κονκλάβιο συνεδριάζει για να εκλέξει τον διάδοχο. Επιλέγεται ένας καρδινάλιος, ο οποίος όμως μοιάζει ανίκανος να αντέξει το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης. Είναι το άγχος; Η κατάθλιψη; Αισθάνεται ανεπαρκής;

Οι πιστοί αναμένουν το νέο Πάπα να εμφανιστεί στο μπαλκόνι στην πλατεία του Αγ. Πέτρου. Ολόκληρος ο κόσμος κρατάει την ανάσα του, ενώ στο Βατικανό ψάχνουν ένα τρόπο να ξεπεράσουν την κρίση. Θα τα καταφέρουν τελικά να έχουν Πάπα;

Ο δημιουργός της ταινίας, ξεκινώντας δυναμικά με μια εξαιρετικά αστεία σκηνή, καταφέρνει να μαγνητίσει το κοινό και να το παρασύρει στο ταξίδι αυτογνωσίας του νεοεκλεγμένου Πάπα. Και όσο εκείνος προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του και την δύναμη της πίστης του, προκειμένου να γίνει ο πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων πιστών, εμείς γινόμαστε μάρτυρες της καθημερινότητας μέσα στο Βατικανό, η οποία αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί δεν είναι πάντα μουντή.

Ακόμη, μέσα από την κρίση και την ξαφνική άρνηση του Πάπα να αναλάβει τα καθήκοντά του, καταδεικνύονται τα διάφορα καλούπια μέσα στα οποία έχουμε βάλει όλοι τις ζωές μας, που μπορεί να είναι τόσο θρησκευτικά, κοινωνικά κ.ο.κ., τα οποία μας κάνουν να χάνουμε την ουσία.

Μέσα από την πετυχημένη μίξη σάτιρας-δράματος και με μια εξαιρετική σκηνοθεσία που χαρίζει μοναδικές σκηνές, ο Nanni Moretti καταφέρνει να δώσει ένα γερό χτύπημα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που όμως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δεν έχει μοναδικό σκοπό να προκαλέσει.

Πιστοί ή μη, αξίζει την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου