Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η Ρήξη είναι ήδη εδώ!

του Στάθη Τραχανατζή *

Μετά την έκφραση του λαϊκού παράγοντα στις κάλπες της 5ης Ιουλίου 2015 χθες ήταν μια σημαντική ημέρα. Μία σημαντική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο. Την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ένα μεγάλο μέρος πολιτών. Ανέδειξε με σιγουριά το πρόβλημα της Ευρώπης.

Μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μίλησαν φανατικοί εχθροί μας, αλλά και απρόσμενοι, ίσως πρόσκαιροι καινούργιοι φίλοι μας. Δεν είναι και μικρό αποτέλεσμα, το να συζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από το πρόβλημα της Ελλάδας, στην ουσία το πρόβλημα της Ευρώπης.

Είναι μια μεγάλη ρήξη αυτή, μια μεγάλη τομή που το μέγεθος, η αξία της θα αξιολογηθεί αργότερα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία η χθεσινή, του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή την στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας. Στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας με στόχο να μην επαληθευτεί και τυπικά η οικονομική χρεωκοπία. Η οικονομική, γιατί η κοινωνική έχει έρθει από καιρό.

Οι πολίτες αλλά και όλοι εμείς, δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία. Θέλουμε μια συμφωνία που θα περιέχει που θα περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα μέτρα την αναδιανομή των βαρών μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων. Μια συμφωνία που θα θέτει καθαρά την αδυναμία της αποπληρωμής όλου του χρέους. Μια συμφωνία που επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία και την ελευθερία στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Θέλουμε την καλύτερη δυνατή, μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Άλλοι που δεν παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα υποστηρίζουν ότι είναι αργά πλέον. Άλλοι υποστηρίζουν ότι εδώ και 6 μήνες δεν υπήρχαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το βήμα-βήμα σε αυτές δεν μας βοήθησε. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είμαστε πολύ υποχωρητικοί μέχρι σήμερα.

Ξεχνούν όλοι αυτοί οι καλόπιστοι και κακόπιστοι κριτές, ότι αν όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες συνέβαιναν την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα είχε ήδη ανατραπεί.

Ξεχνούν, ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν μπήκαν στο «ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ» και μεγάλωσαν σαν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ με αυξητικές ορμόνες αριστεροσύνης. Ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ ίσως για πρώτη η δεύτερη φορά ως μια από τις τελευταίες τους ελπίδες. Ισως ορισμένοι σκεπτόμενοι λάθος, με την λογική της ανάθεσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους λύσει τα προβλήματα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όμως όσο και ο Αλέξης Τσίπρας τους είχε καλέσει προεκλογικά ότι τους θέλει καθημερινά δίπλα του με δράσεις.

To κατά πόσο έγινε αυτό εφικτό, τόσο από το πολιτικό υποκείμενο όσο και από τους μαζικούς φορείς, συνδικάτα, τις κοινωνικές οργανώσεις , είναι θέμα διερεύνησης, αξιολόγησης για να μπορέσουν να εξαχθούν τα αναγκαία και ειλικρινή συμπεράσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε να εκφράσει όχι μόνον αυτούς που τον ψήφισαν αλλά και αρκετούς από αυτούς που τελευταία στιγμή φοβήθηκαν από την τρομοκρατία πολιτικών και μιντιακών δυνάμεων και δεν τον ψήφισαν τελικά στις εκλογές της 25 του Γενάρη. Προσπάθησε να διευρύνει την δύναμη του και το πέτυχε. Έκανε εργώδεις προσπάθειες μέσα στο γνωστό νεοφιλελεύθερο πολιτικό σκηνικό της ΕΕ να πετύχει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα μετά από τις τόσες προσπάθειες ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησε να αποφύγει ένα GREXIT? Ποίος μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατό να διαπραγματευτεί και να υπογράψει μια συμφωνία? Νομίζω ότι πολλοί λίγοι. Και είναι αυτή μια σημαντική μεγάλη επιτυχία.

Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή αν η ενδεχόμενη συμφωνία θα οδηγήσει την λιτότητα στο «ΕΧΙΤ» ή την Ελλάδα στο «GRETIX» της απελπισίας. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ΡΗΞΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ.

* μέλος της Οργάνωσης Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας

Πηγή: toideologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου