Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η βαθύτερη λογικη της συνωμοσιολαγνείας

γράφει ο Γιώργος Κυρίτσης

Οι επιθέσεις των αστικών ΜΜΕ στον Γ. Βαρουφάκη αλλά και κατά της ηγεσίας της Α.Π. του ΣΥΡΙΖΑ ως «Συμμορία της δραχμής» είναι εμετικές και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Είναι ταυτόχρονα γελοίες στο μέτρο που στηρίζονται στις κραυγές ανθρώπων που έχουν εισαγάγει το βρετανικό δίκαιο, έχουν αθωώσει τον Παπακωνσταντίνου και τη Ζήμενς, έχουν προτείνει στη Γερμανία πώς να πνίξει την Ελλάδα μέσω των τραπεζών κλπ. Όλοι αυτοί οι τύποι έχουνε φορέσει ήδη τα γουνάκια...

Δεν είναι η κανιβαλική διάθεση των καναλιών όμως, ούτε ο συμψηφισμός, δια της απειλής, που επιχειρεί το πολιτικό κατεστημένο, ο λόγος για τον οποίο βομβαρδιζόμαστε από καταγγελτικά ρεπορτάζ.

Ο λόγος είναι η άσκηση πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ για να σπάσει και για να πέσει και από την κυβέρνηση. Δεύτερος στόχος, η απονομιμοποίηση ακόμα και η ποινικοποίηση του προβληματισμού σχετικά με το νόμισμα.

Με την ασφάλεια της συντελεσμένης ιστορίας, γνωρίζουμε πως ο πρωθυπουργός έκρινε στο Eurosummit ότι η άμεση απειλή και ο εκβιασμός προς τη χώρα δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ίδια μέσα, και προχώρησε σε μια ετεροβαρή και εκτός πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνία. Η Βουλή ψήφισε, και υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία.

Ούτε έγινε ούτε επιχειρήθηκε εσωτερικό πραξικόπημα από κανέναν. Το μόνο πραξικόπημα ήταν το #thisisacoup εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πάρα πολύ καλά έκανε το υπουργείο Οικονομικών και επεξεργαζόταν σχέδιο αντιμετώπισης της τραπεζικής ασφυξίας και ακόμα καλύτερα έκανε που το σχέδιο αυτό ήταν κρυφό, αλλιώς θα πυροδοτούσε την κατάσταση που ήθελε να αντιμετωπίσει.

Η ρητή αναφορά σε αμυντικό σχεδιασμό για την παραμονή στην Ευρωζώνη, αρκεί για να διαψεύσει την συνωμοσιολογία.

To YΠΟΙΚ και η κυβέρνηση διαθέτουν την εξουσιοδότηση να εξασφαλίσουν τη νομιμότητα στην υιοθέτηση κυβερνητικών σχεδίων. Μια μελέτη μιας ομάδας κυβερνητικών στελεχών μπορεί να εγκριθεί και να καταστεί κυβερνητική πολιτική, μπορεί και όχι.Το συνεχές σπινάρισμα του Γ. Βαρουφάκη όχι μόνον δεν βοηθάει, αλλά παρέχει στον αντίπαλο ευκαιρίες για επίθεση.

Πολύ καλά έκαναν και όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση επεξεργάζονταν άλλο σχέδιο, πιο «προωθημένο» για άμεση δημιουργία εθνικού νομίσματος. Αν ήταν να το υιοθετήσει και να το εφαρμόσει κάποιος, αυτή θα ήταν η κυβέρνηση και η Βουλή, όχι μια τάση του κυβερνώντος κόμματος.

Αν υπάρχει κάπου ευθύνη, αυτή είναι για το ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο από την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση. Και το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ και το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να διαθέτουν τέτοιον σχεδιασμό. Είναι αυτοεγκλωβισμός να επαίρεσαι οτι είσαι η μόνη χώρα χωρίς σχέδιο grexit, όταν έχουν όλοι οι άλλοι (και η Κύπρος) με τους οποίους διαπραγματεύεσαι.

Κανένα από τα σχέδια αυτά δεν θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς την ενημέρωση του πρωθυπουργού, και τη ρητή έγκριση του και όσων άλλων οργάνων είναι υπεύθυνα. Είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να αξιολογεί και να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της κινήθηκαν λοιπόν νόμιμα.

Από κει και πέρα, στο επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος, είναι θεμιτό ή και απαραίτητο να υπάρχουν και άλλα πολιτικά σχέδια. Υπό μια προϋπόθεση: Να είναι σχέδια συμπληρωματικά ή εναλλακτικά και όχι αντίθετα που τρέχουν ταυτόχρονα.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου