Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ανέθεσαν απευθείας τον έλεγχο Κτηματολογίου με υπέρογκο τίμημα σε δικηγόρο υποψήφια σύμβουλο του Κωνσταντάτου

Το υπέρογκο ποσό των 10.000 € θα δαπανήσει ο δήμος για την διεκπεραίωση μιας τυπικής διαδικασίας, αυτής του ελέγχου και καταγραφής όλων των εμπράγματων δικαιωμάτων του τέως
δήμου Ελληνικού.

Ο Γιάννης Μαραγκός, δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Δημοτικής Συνεργασίας στην Οικονομική Επιτροπή, καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης για απευθείας ανάθεση του έργου σε δικηγόρο έναντι του ποσού των 50 € ανά ώρα και για χρονικό διάστημα από 128 έως 200 περίπου ώρες εργασίας (4 ώρες ημερησίως για 4-5 ημέρες την εβδομάδα για χρονικό διάστημα 8 - 10 εβδομάδων), ζήτησε δε να καταγραφούν στα πρακτικά της απόφασης οι λόγοι της αντίρρησής του.

Συγκεκριμένα διατύπωσε την θέση ότι η χρονοχρέωση είναι απαράδεκτη ως τρόπος πληρωμής, ότι ο υπολογισμός του χρόνου εργασιών δεν μπορεί να είναι ακριβής καθώς και ότι αγνοήθηκαν προτάσεις συνεργασίας από άλλο δικηγορικό γραφείο και στην Οικονομική Επιτροπή παρουσιάστηκε μία και μοναδική προσφορά.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο μέσος αναγνώστης τη σημασία των αντιρρήσεων του εκπροσώπου της Δημοτικής Συνεργασίας κάναμε μια μικρή έρευνα για τις τρέχουσες τιμές στην αγορά στο συγκεκριμένο πεδίο αυτό δηλαδή της κτηματογραφικής καταγραφής.

Σχετικά με τη μέθοδο τιμολόγησης εφαρμόζονται συνήθως δύο πρακτικές.

Η επικρατέστερη είναι η χρέωση ανά ακίνητο. Η τρέχουσα τιμή για έλεγχο είναι κάτω από 10 € ανά ακίνητο, όταν πρόκειται για πολλά ακίνητα όπως στην περίπτωση των ΟΤΑ, των τραπεζών κλπ. Στην περίπτωση ενστάσεων κτηματολογίου η Eurobank δίνει 20 € + ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις ιδιωτών που η τιμή αυξάνεται λόγω του μικρού αριθμού ακινήτων η μέση τιμή κυμαίνεται στα 100 € ανά ένσταση (έλεγχος, σύνταξη και κατάθεση).

Η δεύτερη πρακτική είναι η χρονοχρέωση αλλά δεν ενδείκνυται για ακίνητα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί πόσο δούλεψε κάποιος δικηγόρος για την τακτοποίηση κάποιου ακινήτου. Ωστόσο βρήκαμε και μία σύμβαση του 2014 από Συμβολαιογραφικό Σύλλογο που έδινε 8 € ανά ώρα!

Ας μιλήσουμε και για τον χρόνο που χρειάζεται για κάθε ακίνητο. Ρωτήσαμε ανθρώπους που ασχολούνται και μας είπαν ότι ο χρόνος για κάθε ακίνητο κυμαίνεται από 10 λεπτά έως 2 ώρες. Κατά μέσο όρο κάθε ακίνητο χρειάζεται 20 με 30 λεπτά.

Αν επιμερίσουμε το ποσό των 10.000€ στα 60 περίπου ακίνητα του τέως δήμου Ελληνικού και ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών τέως δήμου Ελληνικού τότε διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση του δήμου θα πληρώσει ανά ακίνητο πάνω από 150 €!

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάθεση του έργου σε εξωτερικό συνεργάτη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου ο δήμος να προσκομίσει έως την 30η Ιουνίου τα σχετικά έγγραφα στο κτηματολόγιο. Δεδομένου ότι η προθεσμία παρήλθε και προφανώς ορίστηκε νέα προθεσμία από το κτηματολόγιο, τι εμπόδιζε τη διοίκηση του δήμου να ζητήσει προσφορές και από άλλα δικηγορικά γραφεία επιδιώκοντας μεγαλύτερη μείωση στις τιμές χρέωσης και οικονομία για το δήμο;

Ο Γιάννης Μαραγκός, εκπρόσωπος της Δημοτικής Συνεργασίας κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή τον αριθμό πρωτοκόλλου πρότασης συνεργασίας δικηγορικού γραφείου προς το δήμο. Γιατί δεν κλήθηκε ποτέ αυτό το δικηγορικό γραφείο να δώσει προσφορά αντίθετα η μοναδική προσφορά που έφτασε στην Οικονομική Επιτροπή ήταν δικηγόρου, υποψήφιας στις πρόσφατες εκλογές με τον Γιάννη Κωνσταντάτο;

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου